Zivilschutz

Het millenniumprobleem of de angst daarvoor is nu ook de keuken ingeslopen. Natuurlijk had je jezelf al afgevraagd of de magnetron, de elektrische oven, het koffiezetapparaat en de vaatwasser het nog wel zouden doen op 1 januari 2000, maar stel dat de bevoorrading van de winkels stokt? Geen verse groenten, geen melk.

Innova heeft daarop een antwoord gevonden. Het Oostenrijkse bedrijf richt zich op ‘Zivilschutz’, de persoonlijke bescherming tegen ‘hedendaagse gevaren’. Het bedrijf maakt gasmaskers en luchtfilters en het bouwt bunkers tegen radio-aktieve straling. Daarnaast vervaardigt het bedrijf gedroogd, lichtgewicht voedsel, bijvoorbeeld voor kampeerders en trekkers. Sinds 7 jaar stelt Innova voedselpakketten voor noodsituaties samen.

In Nederland loopt de verkoop van deze pakketten via VOF Zaaling, een natuurvoedingswinkel in Leiden. Volgens medewerker Paul van Ginkel wordt de vraag elk jaar groter. Per maand worden er zo’n 800 tot 1000 van deze ‘millenniumpakketten’ verkocht, voornamelijk in Oostenrijk en Zwitserland. Wij, nuchtere Nederlanders, denken misschien dat het met die ‘hedendaagse gevaren’ wel zal meevallen, want hier zijn tot nu toe slechts enkele tientallen pakketten verkocht.

Wat zit er in zo’n – vegetarisch – pakket? 600 Gram muesli, eveneens 600 gram roerei, 700 gram pasta met tomatensaus, 750 gram groentenrisotto, 600 gram aardappelpuree met tofu, 1 kilo kale aardappelpuree, 650 gram melkpoeder, 700 gram roomsoep, 750 gram volkorenbrood, 750 gram roggebrood en 2500 gram noodrantsoen ‘BP-5’, in totaal 37.700 kcal, goed voor 30 dagen. Over de houdbaarheid hoef je niet in te zitten; gegarandeerd 15 tot 20 jaar.

Voor het volgende recept geldt in ieder geval een (beproefde) houdbaarheid van twee weken. We kookten ‘Vulkaanrijst’ uit het ‘Buitensport kookboek’ van Milja de Zwart. Dit handige boekje is uitgegeven door de ANWB, maar niet meer te koop. Volgens een woordvoerder bestaan er ‘helaas’ geen plannen voor een herdruk.

 

Vulkaanrijst

Een pittige rijstmaaltijd met saus. In de omstandigheden waaronder wij voor de eerste maal de Vulkaanrijst testten - 10 graden en miezerig weer op IJsland - smaakte het heerlijk. Het werd één van onze favorieten.

Gang: avondmaaltijd
Keuken: Buitensport
Porties: 2
Auteur: Milja de Zwart
Ingrediënten
I:
  • 200 g snelkook (zilvervlies)rijst
  • 1 eetlepel gebakken uitjes gedroogd
  • 2 eetlepels kerriepoeder
  • 1 theelepel zout
II:
  • 100 g fijngehakte, gedroogde vruchten , gedroogde vruchten
  • 100 g gehakte, gemengde noten , gemengde noten
  • 10 g kokos
  • 10 g zonnebloempitten
  • 5 gram sesamzaad
III:
  • 150 gram gewone pindasaus in poedervorm (of 0,4 zakje satésaus)
  • 7 dl water
Bereiding
  1. Breng 5 dl water aan de kook. Voeg I toe en laat dit 10 minuten koken. Voeg dan II toe en kook even door. Na 5 minuten (in de slaapzak) is de rijst gaar. Leng III aan met 2 dl water en breng dit al roerend aan de kook. Voeg wat water toe (wellicht overtollig water van de rijst) als de saus te dik dreigt te worden.
Notities

Energie en gewicht per portie

ca. 4500 kJ

290 gram

Als je geen kerie-smaak aan deze maaltijd wilt geven kan je de kerriepoeder vervangen door Indische kruiden. Je kunt hem ook met een andere saus maken: 100 g gewone pindasaus in poedervorm (of 1 zakje satésaus) 25 g creamed coconut (pas op: die wordt vloeibaar boven 25 graden celsius). Deze saus bevat meer kJ.

 

Deze tekst is gepubliceerd in de Volkskrant van 21 september 1999