Zen (1)

Laat uw geest spelen, laat uw handen zich verrukken over wat ze doen. Wanneer u zich niet bezorgd maakt en niet probeert om perfect te zijn, kunt u uzelf laten opgaan in de aroma’s en smaken, in de gevoelens en sensaties van vitaal en levend te zijn en in het bewustzijn van de zegeningen van deze wereld.

Het klinkt wel erg zweverig, terwijl wij altijd maar dachten dat voedsel heel aards is. De strekking van Zen en de kunst van modern Oosters koken (Bosch & Keuning; f 49,90) – waar doet die titel toch aan denken? – is dat je zonder haast en met gevoel moet koken. Daar kunnen we ons wel in vinden. Het begint al bij de aanschaf van de ingredienten. ‘Alle voedingsmiddelen moeten persoonlijk op kwaliteit gekozen worden.’ ‘Ziet het er lekker uit? Ruikt het goed? Passen de kleuren bij elkaar?’

Als deze vragen ook gelden bij de aanschaf van een kookboek, scoort ‘Zen’ goed. Het boek ziet er lekker uit. We zagen het in de etalage van een boekwinkel staan en het trok meteen onze aandacht door de krachtige vormgeving van de voorkant, combinatie van een foto van lichte en donkere zaden met een sterke typografie. Het boek ruikt fris, niet naar beenderlijm of drukinkt. De kleuren passen goed bij elkaar. Het binnenwerk ziet er goed verzorgd uit en de eenvoudige foto’s zijn mooi van kleur.

Het boek is dus helemaal Zen. Nu wij nog. Bij het doorbladeren viel ons op dat voor veel recepten ingredienten nodig zijn die hier niet op de markt of in de supermarkt verkrijgbaar zijn. Om u niet voor Japanse boekweitnoedels naar een Japanse winkel te sturen en voor bonitovlokken, verse Thaise gember, canolaolie, verse waterkastanjes of enoki naar een andere, lieten we de recepten waarin deze ingredienten figureren voor wat ze zijn.

 

Preisoep met shi-take
We kookten een vegetarische preisoep met shi-take, waarvoor we het recept aanpasten van 8 naar 4 eters.
Gang: soep, voorgerecht
Keuken: vegetarisch
Porties: 4
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
 • 125 gram boter
 • 3 tenen knoflook
 • 1 middelgrote ui
 • 600 gram prei, vooral de witte delen
 • 4 laurierblaadjes
 • 3 takjes verse oregano
 • 375 gram verse shi-take
 • 175 gram kastanjechampignons
 • 5 dl groentebouillon
 • 2,5 dl slagroom
 • 1 theelepel zwarte peper
 • zout
Bereiding
 1. Hak de ui fijn en snij de prei in dunne ringetjes. Hak de blaadjes van de oregano fijn.
 2. Smelt de boter in een pan met zware bodem, voeg prei, ui, oregano en laurierblaadjes toe en pers de knoflook erboven uit. Fruit op een matig vuur tot de ui glazig is.

 3. Snij de stelen van de shi-takes en snij de hoeden en de kastanjechampignons in dunne plakjes. Voeg de paddenstoelen aan de prei toe en roerbak net zolang tot ze zacht worden.

 4. Voeg geleidelijk de bouillon toe, laat de soep aan de kook komen en laat hem 15 tot 20 minuten sudderen.

 5. Roer de room door de soep en laat hem net aan de kook komen. Doe het vuur uit, breng de soep op smaak met peper en zout en serveer onmiddellijk.
Notities

Lekker met stokbrood.

 

Deze tekst is gepubliceerd in de Volkskrant van 1 december 1999