Zelfgeplukte parasolzwam

Er gaat geen dag voorbij of een krant besteedt aandacht aan de opzienbarend grote paddenstoelengroei dit jaar, waaraan het warme weer en de grote vochtigheid van de afgelopen maanden zeker toe hebben bijgedragen. Het treinblad Metro vulde deze week zelfs twee pagina’s met informatie over paddenstoelen.

Bij het lezen daarvan kregen we eigenlijk meteen al trek, maar in bos en beemd zelf plukken wordt ons afgeraden door de Mycologische – een ander woord voor paddenstoelkundige – vereniging. Als je een paddenstoel plukt, pluk je weliswaar niet het hele organisme weg, maar je voorkomt wel dat het zich geslachtelijk voortplant.

Nederland is misschien, anders dan Frankrijk of de Scandinavische landen, ook wel niet groot genoeg om uit te plukken. Boswachter Huub Berger van Staatsbosbeheer, geïnterviewd in Algemeen Dagblad, heeft een andere mening: van hem mag je best een maaltje paddenstoelen voor thuisgebruik plukken, als het maar niet te gek wordt. Dat verwacht Berger ook niet, want in het algemeen zijn we een beetje bang voor paddenstoelen. Hij ziet ook veel onwetendheid bij mensen: “Ze weten vaak niet eens dat wat ze zien alleen het vruchtlichaam is, zeg maar de appel. Maar de boom, een dun sliertje, zit in de grond.”

Op het gevaar af door de Mycologische vereniging ter verantwoording te worden geroepen, raden we de lezer toch aan om eens de stoute schoenen aan te trekken en een paar Grote parasolzwammen te plukken. Deze paddenstoelen groeien vooral veel in de duinen van Vlieland, maar ook elders zijn ze te vinden, en ze zijn erg lekker. De smaak is een beetje anijsachtig, zoet en pittig. De hoed kan wel 25 centimeter breed worden en heeft bruine vlekken. De steel heeft een ring. Anders dan bij de Geschubde inktzwam, waarover we een vorige keer schreven, is van bijwerkingen met alcohol niets bekend.

Hoewel vergissing nauwelijks mogelijk is: wees er honderd procent zeker van dat je Grote parasolzwammen plukt. Kijk voor meer informatie op de rijk geïllustreerde Paddenstoelen site (http://zwam.net). Kies verse exemplaren met open hoed, sterke steel en witte plaatjes. Pluk er net zoveel van als er eters zijn, maar hou het aantal beperkt. Voor wie het toch niet aandurft: dit recept kan vast ook wel worden gemaakt met grote champignons, zogenaamde Portabella’s, of oesterzwammen uit de winkel.

 

Gefrituurde parasolzwammen
Gang: bijgerecht
Porties: 4
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
  • 4 grote paddestoelen
  • 50 gram bloem
  • 1 ei
  • 1,5 dl melk
  • kruiden naar smaak
  • peper
  • zout
Bereiding
  1. Maak een beslag van bloem, melk, ei, kruiden en een beetje zout. Snij de paddestoelen doormidden, verwijder de steel, snij ze nogmaals doormidden en haal ze door het beslag. Verhit olie in een pan en frituur/bak de paddestoelen in een paar minuten bruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

 

Deze tekst is gepubliceerd in de Volkskrant van 29 oktober 2001