Ga terug
Print

Koffietompoezen

Kies voor het volgende (bewerkelijke) recept voor koffietompoezen dus melk van biologisch dynamische oorsprong (Demeter); de producenten van die melk lopen al zo vaak als mogelijk in de wei en bovendien - maar daar wordt de melk niet gezonder van - doen ze dat gegarandeerd met horens op hun kop.
Gang gebak, nagerecht
Porties 6 stuks
Auteur Elsje de Ruijter

Ingrediënten

  • 1 dl sterke koffie
  • 3 plakjes bladerdeeg
  • 40 gram custardpoeder
  • 120 gram suiker
  • 4 eieren
  • 4 dl melk
  • 75 gram geraspte bittere chocolade
  • 200 gram poedersuiker

Bereiding

  1. Zet de koffie en laat die afkoelen. Roer in een kom de custard met de helft van de suiker. Splits de eieren en hou 1 eiwit apart. De andere drie worden in dit recept niet gebruikt; je kunt ze invriezen en later voor bijvoorbeeld een soufflé gebruiken.
  2. Meng de eidooiers door het custardmengsel, doe de koffie erbij (op 1 eetlepel na) en klop het met een garde goed door elkaar. Breng de melk met de rest van de suiker aan de kook en voeg al kloppend het custardmengsel toe. Blijf roeren en laat het mengsel een paar maal aan de kook komen. Koel de vla af.

  3. Ontdooi de plakjes bladerdeeg. Verwarm de oven op 225ºC. Leg het bladerdeeg op een ingevette bakplaat. Halveer elk plakje, maar laat ze tegen elkaar aan liggen. Prik met een vork gaatjes in elk plakje en bak ze in het midden van de oven in 15 minuten goudbruin. Laat ze op een rooster afkoelen en snij ze van elkaar los. Splits elk plakje door het met een mes open te breken.
  4. Klop de vla glad. Meng in een kommetje de poedersuiker, het achtergehouden eiwit en de eetlepel koffie tot een glad glazuur. Bestrijk hiermee de helft van de bladerdeegrepen en verdeel de chocolade erover. Smeer de vla op de andere bladerdeegrepen en leg die met chocolade daar bovenop. Laat de tompoezen ongeveer een uur in de koelkast opstijven.