Ga terug
Print

Pittige vlierbessensaus

Trek er de laatste week van de september op uit en pluk een kilo rijpe vlierbessen voor een heerlijke, kruidige saus voor bij vis of gevogelte.

Porties 1 liter

Ingrediƫnten

  • 3 kruidnagels
  • 3 lombokjes
  • 5 zwarte peperkorrels
  • stukje kaneelstok
  • 3 dl rode wijnazijn
  • vlierbessen
  • fijngesnipperde ui
  • 700 gram suiker
  • 2 theelepels zout

Bereiding

  1. Verpak daarvoor kruidnagels, lombokjes, peperkorrels en een stukje kaneelstok in een katoenen doekje. Breng het kruidenbuiltje in wijnazijn aan de kook, haal de pan van het vuur en laat de kruiden een nachtje trekken.

  2. Voeg de vlierbessen toe met een fijngesnipperde ui, suiker en zout.

  3. Laat 10 tot 15 minuten koken tot de bessen zacht zijn. Haal het builtje uit de pan en giet de saus door een zeef. Breng opnieuw aan de kook en laat de saus op een matig vuur wat indampen.

  4. Doe de saus heet in goed schoongemaakte flessen, doe ze onmiddellijk dicht en bewaar ze tot verder gebruik op een koele, droge plaats.

Notities

Een kilo bessen is voldoende voor een liter saus.