Go Back
Print

Fırında sigara böreği (sigara börek uit de oven)

Gang bijgerecht

Ingrediënten

  • 1 pak yufkadeeg
  • 300 gram Turkse witte kaas (of feta)
  • 1 handvol platte peterselie
  • 200 ml melk
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 2 eieren
  • sesam- en/of nigellazaad

Bereiding

  1. Snij de peterselie fijn, prak de kaas los met een vork en meng de kaas met de peterselie. Splits één ei, zet het eigeel weg en klop het eiwit los met het andere (hele) ei. Meng met de melk en olie. Bekleed een bakplaat met bakpapier.Leg een yufkavel neer met de brede rand naar je toe en smeer het goed in met het melkmengsel. Leg wat van de kaas op de onderrand. Vouw nu eerst de linker-en rechterpunt naar binnen (zie foto's) en rol daarna de yufka naar boven op.Doordat de yufka is ingesmeerd zal het rolletje niet meer openspringen. Leg het(met de punt naar beneden) op de bakplaat. 

  2. Werk zo alle yufka af (het past precies op een bakplaat, het is niet erg als ze tegen elkaar aan liggen). Roer nu het eigeel los met een paar druppeltjes melken bestrijk de sigara böreks hiermee. Bestrooi de böreks met sesam- en/of nigellazaad. Schuif de bakplaat in de oven op 170 graden en bak de sigara börek goudbruin in een half uur tot drie kwartier. Als de sigara börek aan elkaar vast geplakt zitten, kun je ze makkelijk van elkaar aftrekken als ze een beetje afgekoeld zijn. 

Notities

Bewaren Fırında sigara böreği (sigara börek uit de oven) kun je ingepakt in aluminiumfolie twee dagen bewaren: voor serveren even opwarmen in de oven. Je kunt ze ook (gebakken) invriezen.