Was de rijst. Snij een centimeter of 3 van een vanillestokje overlangs open en krab de korreltjes eruit. Je kunt ook een theelepel vanillepoeder nemen.
Breng de rijst met het vanillestokje en de -korreltjes in 5 dl water langzaam aan de kook. Laat de rijst op een sudderstand 10 minuten koken, bruine rijst 30 minuten.
Roer suiker en zout door de rijst. Laat de rijst in de hooikist een half uur wellen, bruine rijst een uur.
Verwijder dan het vanillestokje en voeg zoveel room toe tot de brij de gewenste dikte heeft. Je kunt ook melk toevoegen en een klontje boter.
Klop de rijstebrij luchtig.
Lekker als nagerecht bij een lichte maaltijd of als hoofdmaaltijd in een kindermenu.
Nog lekkerder wordt de rijstebrij met een bessensaus.
Weet je nog niet of zo'n hooikist wel handig is, dan kun je voor de rijstebrij best je bed een keer als hooikist gebruiken. Hebben wij ook gedaan. Vouw voor de zekerheid een handdoek om de pan tegen de hitte.