Voor deze dikke pompoensoep, naar een beroemd recept van de Franse kok Paul Bocuse, heb je een gave pompoen nodig van drie tot vier kilo.
Rooster 5 witte boterhammen en snij ze in blokjes.
Vul de holte van de pompoen met laagjes broodblokjes en 100 gram geraspte gruyère, een halve theelepel zout en versgemalen zwarte peper. Giet 3 tot 4 dl dunne room in de pompoen. Snij eventueel een gezichtje in het deksel en leg het op de pompoen.
Plaats de pompoen op een ovenvaste schaal, waarop je hem ook wilt serveren. Zorg ervoor dat de schaal in omtrek groter is dan de pompoen, om eventueel overkokend vocht te kunnen opvangen. Bak de pompoen in de oven op 180 graden in twee uur gaar. In een heteluchtoven is de pompoen in anderhalf uur gaar.
Haal het dekseltje er vanaf, roer met een lepel voorzichtig het pompoenvlees door de vulling en breng de soep zonodig op smaak met peper en zout. Plaats het deksel terug en serveer de soep.