Ga terug
Print

Kwarktaart met agar agar

Kwarktaart zonder oven.

Gang gebak
Keyword agar agar, ongebakken
Porties 8 punten
Auteur Elsje de Ruijter

Ingrediƫnten

bodem

  • 200 g spritsen of vergelijkbare koekjes
  • 75 g boter

vulling

  • 500 g kwark
  • 500 g fruit (aardbeien, bessen) of pot jam
  • 1/2 citroen
  • 10 g agar agar
  • 250 ml slagroom
  • 175 g witte basterdsuiker of honing

eventueel ter garnering

  • 250 g vers fruit
  • 2 takjes munt

Bereiding

  1. Zet alle ingrediƫnten klaar

  2. Vet een ronde springvorm in met een beetje olie en bekleed daarna zowel bodem als wanden met bakpapier (dat blijft goed plakken aan de boter).

  3. Smelt de boter in een pan. Maal de koekjes fijn en roer ze door de gesmolten boter.

  4. Verdeel de kruimels over de bodem van de springvorm en druk ze goed aan. Zet de vorm in de koelkast.

  5. Doe het fruit (of de jam) met het sap van de halve citroen in een steelpan. Verwarm op een laag pitje en stamp het dan fijn met een pureestamper.

  6. Roer het agar-agar poeder erdoor en breng al roerend aan de kook. Laat het mengsel een minuut of 5 flink doorkoken.

  7. Klop in de tussentijd de slagroom met de basterdsuiker (honing) lobbig.

  8. Neem de pan met fruitpuree van het vuur en laat iets afkoelen (niet teveel, want dan stolt het mengsel). Roer, beetje bij beetje, de kwark door het fruitmengsel.

  9. Klop het fruitmengsel door de slagroom.

  10. Giet het kwark-mengsel in de springvorm en zet de kwarktaart in de koelkast. Laat een paar uur opstijven.

  11. Neem de taart, als die stevig genoeg is, uit de koelkast en verwijder de springvorm en het bakpapier. Versier de kwarktaart eventueel met vers fruit en blaadjes munt.

Notities

Fijn recept om van een beetje dun uitgevallen jam af te komen. Gebruik je een pot jam, klop dan de helft van de suiker (honing) door de slagroom.