Ga terug
Print

Imam bayildi

Gang hoofdgerecht
Keuken veganistisch, vegetarisch
Porties 4 porties

Ingrediënten

  • 4 aubergines recht van lijf en leden
  • 3 uien
  • 3 tenen knoflook
  • 5 grote tomaten
  • 1 klein bosje peterselie
  • 1 citroen
  • 1 mespunt suiker
  • 2 dl olijfolie
  • peper
  • zout

Bereiding

  1. Vulling: Halveer de uien en snij ze in niet al te dunne plakken. Pel de knoflook en hak ze fijn. Ontvel de tomaten en hak ze in stukjes. Was de peterselie en knip die fijn. Fruit de uien en de knoflook in wat olie tot de uien zacht zijn, maar niet te bruin. Doe de gehakte tomaten met het uien-knoflookmengsel in een kom. Meng tweederde van de peterselie erdoor en breng het op smaak met peper en zout.

  2. Buitenkant: Snij de stekelige steel van de aubergines en snij de vruchten in de lengte doormidden. Maak een diepe insnede aan de platte kant van de auberginehelften, tot op anderhalve cm van de schil. Schenk een ruime hoeveelheid olijfolie in een koekenpan met dikke bodem en bak daarin de aubergine op een matige vlam tot ze bijna gaar zijn. Zo nodig olie bijgieten. Niet te bruin laten worden. Gaat best langzaam (reken op 20 minuten). 

  3. Verwarm de oven voor op 170 graden. Leg de aubergines in het gelid ineen ovenvaste schaal, met de vlakke, ingesneden kant naar boven. Duw het vruchtvlees zoveel mogelijk opzij, schep de vulling erin en wat overblijft er bovenop. Bedruppel met wat olijfolie. Vermeng een scheut water met het sap van de citroen en de suiker en giet dat in de schaal (niet over de aubergines!). Kan 3 kwartier in de oven.

  4. Voor het opdienen bestrooien met de rest van de gehakte peterselie. Kan warm, lauw of koud worden gegeten.

Notities

Turks auberginegerecht, ‘De Imam valt flauw’

Van pure culinaire extase of vanwege zoveel zondige luxe, want overdadig veel olijfolie.

Lekker met Fırında sigara böreği!