Voor de kijkers naar de eerste aflevering van Big Brother, is het een bekende naam. Voor de culinair geïnteresseerden al helemaal, want hij wist met simpele middelen smakelijke maaltijden op tafel te zetten, zegt men. Wie dat zelf wilde vaststellen kon al terecht in zijn eerste kookboek, ’titel’. Sinds 5 september kan iedereen – mits voorzien van een internetverbinding – kennis maken met zijn culinaire kwaliteiten, op www.willem.nl.
De kok van het Big Brother huis in Almere gaat op deze site ‘recepten uitwisselen met belangstellenden’, aldus zijn uitgever Gopher. ‘Hij kiest maandelijks een recept van een van de inzenders uit. Uiteindelijk wordt er een boekje van gemaakt, het tweede dan dus van Willem.’
Op de site kan je Willem vragen stellen, die hij allemaal zelf beantwoordt. Dat kunnen we ons eigenlijk niet voorstellen en navraag bij Gopher levert het eerlijke antwoord op: ‘Willem beantwoordt de vragen grotendeels zelf. Maar een aantal vragen wordt door anderen beantwoord.’
Op de vraag aan de uitgever of Willem misschien speciaal voor de Volkskeuken een vegetarisch recept zou kunnen verzinnen, was het antwoord volmondig: ‘Ja.’ Het resultaat bleek een heel menu: Kaasspinaziesteak, broccoli met kaassaus en fijngestampte hazelnoten, aardappel in folie met uien, bieslook en room.
- 10 plakken komijnekaa
- 10 plakken Oud Amsterdam
- 18 blaadjes spinazie
- 2 eieren
- paneermeel
-
Leg 2 plakken van een soort naast elkaar, leg daarop 2 blaadjes spinazie, dwars daarop 2 plakken van de andere kaas, dan weer spinazie. Ga zo door en eindig met kaas. Klop de eieren los. Druk de stapels goed aan en haal ze door de geklopte eieren en vervolgens door een bord met paneermeel. Herhaal dit en bak ze vervolgens 3 minuten in ruim boter op middelhoog vuur.
Tip van het keukenpersoneel: klop de eieren los met een paar druppels water, dat gaat veel sneller.
Serveer met broccoli en kaassaus. Neem desnoods saus uit een zakje of een potje, zoals Willem doet.
Hak een handvol hazelnoten fijn en strooi die over de saus.
- 2 aardappelen
- 2 sjalotjes fijngesneden
- 1 teen knoflook uitgeperst
- bieslook fijngeknipt
- peper
- zout
- 1 scheut crême fraîche
-
Kook de aardappelen gaar, snij er een plakje af, hol ze uit en prak het kruim fijn. Roer en de fijngesneden sjalotjes door, knoflook, fijngeknipte bieslook, peper en zout en crême fraîche. Vul de aardappelholte hiermee, verpak de aardappelen in folie en leg ze op een vuurvaste schaal. Verwarm ze circa 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.
Deze tekst is gepubliceerd in de Volkskrant van 16 oktober 2000