Wijn aan tafel

Het ideale boek over de juiste wijn bij het juiste gerecht zal wel nooit geschreven worden – ook dit boek is niet volmaakt.

Met deze woorden begint Joanna Simon het voorwoord van haar boek Wijn aan tafel (Bosch & Keuning; f19,95 in de ramsj). Simon heeft volkomen gelijk. Ook haar boek is zeker niet volmaakt, althans niet voor iemand die gewoon weten wil welke wijn geschikt is bij – laten we zeggen – een gerecht met venkel.

De index geeft ons vijf ingangen. Pagina 16: ‘Venkel botst weliswaar niet sterk met wijn, maar heeft op veel wijn ook geen gunstige invloed.’ Aanraders zijn: witte Sauvignon; ‘nieuwe stijl’ Frankrijk; Chardonnay St. Véran. Pagina 30: wel een verwijzing, maar venkel komt op de pagina niet voor. Pagina 57: ‘Hoewel er verschil is met de Sauvignon van de Loire lenen [de Sauvignons uit Nieuw-Zeeland] zich voor dezelfde gerechten: schaaldieren, groenten zoals pastinaken, kumara en venkel.’

Pagina 124: ‘[De saus bij de oesters] heeft wel een uitgesproken smaak vanwege de voorjaarsuitjes, venkel en in boter gestoofde spinazie. (…) Een Californische mousserende wijn, méthode champenoise van de in de Champagne voorgeschreven druivenrassen, is ideaal gezelschap.’ Pagina 130 tenslotte: ‘Andere vis uit de omringende wateren zoals makreel, snapper, poon en kabeljauw kan er gegrild, met cajunkruiden of met saffraan en gestoofde venkel opgediend worden.’ Maar welke wijn past hier nu bij?

Bovenstaande citaten illustreren de overvloedige volledigheid waaronder dit boek gebukt gaat. Simon wil ons laten zien dat niet alleen de ingrediënten bepalend zijn voor de keuze van de juiste wijn, maar ook de bereidingswijze, de combinatie met andere ingrediënten en de opeenvolging van gerechten en wijnen in een maaltijd. Ze doet dit door paragrafen te wijden aan bereidingswijzen, sauzen, druivenrassen, wereldse combinaties, ‘om snel te kiezen’ en ‘lastige ingrediënten’, waartoe ze venkel min of meer rekent (pagina 16). Het is allemaal wat veel en niet altijd relevant.

Toch is Wijn aan tafel een heel aardig boek om lekker doorheen te bladeren. Simon wil ‘een aantal richtlijnen’ geven ‘en een paar principes uitleggen, zodat een ieder die aan tafel wijn wil schenken, kan beoordelen of inschatten welke wijn – of beter nog, wijnen – bij welk gerecht of maaltijd past.’

Wij namen haar raadgevingen ter harte en dronken met smaak een Franse Sauvignon bij Pasta met venkel.

 

Pasta met venkel
Gang: bijgerecht, hoofdgerecht
Keuken: vegetarisch
Porties: 4
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
  • 200 gram pasta
  • 1000 gram venkel
  • 1 klontje boter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 75 gram geraspte Pecorino kaas
  • zout
  • peper
Bereiding
  1. Kook de pasta gaar.

  2. Verwijder de harde delen van de venkel, was de stronken. Breng een bodem water aan de kook en stoom de venkel in een mandje in 15 minuten gaar. Laat ze uitlekken, snij ze in dunne reepjes en houd ze warm.

  3. Giet de pasta af, schud er boter en olijfolie door, meng de venkel en de Pecorino kaas erdoor en breng het geheel op smaak met zout en peper.

  4. Serveer direct in een voorverwarmde schaal
Notities

Geef er extra pecorino bij.

Wijntip: en een glaasje Franse Sauvignon.

 

Deze tekst is gepubliceerd in de Volkskrant van 30 april 2001