Wereldrecords

Voedsel is er niet alleen om opgegeten te worden. Afgelopen maand bijvoorbeeld werd de 18e aflevering gehouden van het wereldkampioenschap meloenpitspugen in de Franse plaats Agen. De Franse studente Angela Almeda schreef het wereldkampioenschap op haar naam door de pit 7,53 meter ver te spugen. De winnaar van vorig jaar kwam een stuk verder. Die spuugde maar liefst 10,46 meter ver.

Een ander record, met de mond een druif vangen, staat op naam van Arden Chapman, die de hem toegeworpen druif na 97,43 meter uit de lucht hapte. De langste appelschil maakte Kathy Wafler: 52,51 meter. Kathy deed 11 uur en 30 minuten over het schillen. Dan waren vijf Australische tieners snellere schillers. Zij deden in 45 minuten 77,1 kilogram aardappels. En ze gebruikten ook nog eens gewone aardappelschilmesjes.

Diverse records zijn genoteerd voor grootste, langstdurend of meeste. De grootste gevulde koek werd gemaakt van 20 kilo kanomix, 2 kilo bloem, 750 cl water, 7 kilo roomboter, 50 gram kaneel en 25 kilo spijs. Het langst aan een stuk door staan koken hebben de koks Stuurman en Kok in restaurant Rivendal in Almere: 72 uur. De meeste verschillende flessen Schotse malt whisky’s bezat Willem Ham, eigenaar van een whiskybar op Texel: 601.

In het verorberen van voedsel zijn de records talrijk: 40 boterhammen met jam in 17 minuten en 53 seconden, 144 pruimen in 53,5 seconden, 17 bananen in 2 minuten, 1 liter bier in 1,3 seconde, 453 gram Cheddar-kaas in 1 minuut en 13 seconden, 14 hardgekookte eieren in 58 seconden. Voor rauwe eieren staat het record op 13 in 2.2 seconden.

Records eten is niet altijd gezond. Dat ondervond de recordhouder slakken eten. Bij een poging zijn eerdere record te verbeteren – 144 slakken in 11 minuten en 30 seconden, verslikte hij zich in de derde minuut in de 72e slak en stierf.

Een recept voor het record ‘snel een ovenhapje voor onverwachte gasten maken’:

 

Snelle sardienhapjes
Gang: bijgerecht, voorgerecht
Keuken: vis
Porties: 8
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
  • 8 plakjes bladerdeeg
  • 8 tot 16 sardientjes afhankelijkk van de grootte
  • citroensap
  • ei
Bereiding
  1. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.

  2. Leg diagonaal, iets naast het midden, op elk plakje een of twee sardientjes uit blik. Sprenkel op elke vis een paar druppels citroensap.
  3. Bestrijk de deegrandjes met water, sla vervolgens eerst de korte kant over de vis, dan de zijkanten en sluit als een envelopje.
  4. Bestrijk de bovenkant en de naden met losgeklopte eidooier en bak de envelopjes in een voorverwarmde oven van 200 graden in 15 tot 20 minuten.

Bent u het koken moe, dan kunt u altijd nog proberen het record van de Amerikaan Fred Magel te verbeteren. Hij at van 1928 tot 1979 in 41.801 restaurants in zestig landen. Uit eten gaan was des mans beroep; hij was culinair proever.

 

Deze tekst is in september 1998 gepubliceerd in de Volkskrant