Weet wat je eet

‘Niet spelen met je eten!’ De meeste ouders hebben het wel eens gezegd en we hebben het allemaal wel eens gehoord, als we geen trek meer hadden en onze gedachten zich van ons bord naar leukere dingen verplaatsten. Spelen met eten lijkt alleen te mogen tijdens de bereiding en het serveren. Daarna eet je het ‘gewoon’ op.

Wie het toch niet kan laten, kan voor of na het eten zijn of haar lol op met Weet wat je eet, een tafelspel voor 2 tot 4 personen (Nova Carto; f 19,95). Met het geven van de juiste antwoorden op de vragen, verdeeld in vijf rubrieken, verzamel je als speler de benodigde delen van de schijf van vijf. Wie dat als eerste lukt, heeft gewonnen. Wie een zes gooit, slaat zijn beurt over.

De uitgever is bekend van het vraag- en antwoordspel Spel van het jaar, met vragen over het afgelopen jaar. Alle spelen worden in eigen beheer ontwikkeld en de vragen voor Weet wat je eet zijn zelf bedacht, zonder deskundigen van buiten te raadplegen. Plannen om een uitbreiding op de bestaande vragenset te maken zijn er niet. Speel je het regelmatig, dan kan je dus na een tijdje echt zeggen dat je ‘weet wat je eet’.

De vragen zijn gevarieerd: grapjes; praktische tips; weetjes; etiquette. Meestal zijn ze leuk of informatief. Wel wordt er door de samenstellers soms een vreemde spelling gehanteerd: guwakamole; Ferdinant Bolstraat. Sommige vragen zijn krom gesteld: Welk ingrediënt bevat pure chocolade niet en melkchocolade wel? En sommige antwoorden leveren discussie op: Pinda’s zijn de zaden van een peulvrucht. Klopt, maar net zo goed van de aardnoot.

Er zijn echter beslist veel vragen die in positieve zin verrassende antwoorden blijken te hebben. Belangrijk voor de komende feestdagen: Werkt koffie ontnuchterend? – Nee, het vertraagt de afbouw van alcohol in het bloed. Bevatten sojabonen meer eiwitten dan vlees? – Ja.

 

Hazelnootcake
Om het extra gezellig te maken, een stukje cake bij het spelletje
Gang: nagerecht, tussendoor
Keuken: vegetarisch
Porties: 8
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
  • 6 eieren
  • 250 gram roomboter
  • 200 gram hazelnoten
  • 350 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 4 eetlepels hazelnootolie
Bereiding
  1. Breng voor deze grote, platte cake eieren en roomboter op kamertemperatuur.

  2. Rooster de hazelnoten in een grote koekenpan. Laat ze afkoelen en maal ze daarna grof.

  3. Verwarm de oven op 180 graden.
  4. Klop de roomboter met suiker tot een romige massa en klop er een voor een de eieren door. Roer bloem bakpoeder door het botermengsel. Voeg de gemalen noten en hazelnootolie toe. Roer alles door en schep het mengsel vervolgens in een ingevette bakvorm of braadslee (15 bij 30 cm).

  5. Bak de cake in 35 tot 40 minuten gaar. Dek de cake de laatste 10 minuten eventueel af om verbranden te voorkomen. Laat hem ten minste 30 minuten afkoelen, snij hem dan in stukken en laat deze helemaal afkoelen.
Notities

Er kan een beetje jam of boter op.

 

En hoe hoort men cake te eten? - Met een taartvorkje of een koffielepel.

 

Deze tekst is in 2000 gepubliceerd in de Volkskrant