Voor de bakker

Het vertalen van kookboeken is geen simpele aangelegenheid en al helemaal niet als in het oorspronkelijke boek Engelse gewichts- en inhoudsmaten gebruikt worden. Worden die consequent omgerekend, dan staat er in de Nederlandse vertaling een recept met 90 gram roomboter, 140 gram zelfrijzend bakmeel en 110 tot 140 ml melk. Vooral die hoeveelheid melk lijkt gek. Het gerecht zal echt niet mislukken als daar 100 tot 150 ml had gestaan.

Bovenstaande hoeveelheden komen uit het van oorsprong Engelse boek On baking. De vertaling Voor de bakker (Schuyt & Co; f59,50) bevat meer slordigheden. In het boek worden diverse meelsoorten gebruikt die niet in de Nederlandse supermarkten te krijgen zijn. U kunt veel van deze soorten meel wel bij de bakker kopen. Ook de meeste natuurvoedingswinkels hebben het hele scala in huis. Maar dat staat nergens.

Een ons inziens belangrijker fout ontdekte Johannes van Dam, culinair recensent bij het Parool. Hij merkte op dat de Britse theelepels bijna twee keer zo groot zijn als de onze. Omdat juist vaak cruciale ingredienten als bakpoeder en zout in theelepels opgegeven worden, kunt u voor vreemde verrassingen komen te staan.

Ondanks deze tekortkomingen hebben we al veel plezier aan het boek beleefd en dat is precies wat Sue Lawrence, de schrijfster van het boek, voor ogen stond. We denken nu al met smaak terug aan de afgelopen zondag bereide chocoladecake, waarmee we tevens een beetje de opening van de chocoladeweek vierden – de geur alleen al! Er ging iets meer chocola in en iets minder cacao dan in het oorspronkelijke recept. Dat had niets te maken met rare afrondingen, wel met het feit dat de cacao bijna op bleek te zijn.

 

Chocoladecake met bieten
Gang: nagerecht, tussendoor
Keuken: vegetarisch
Porties: 8
Ingrediënten
 • 225 gram zelfrijzend bakmeel
 • 15 gram cacao
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 110 gram basterdsuiker
 • snufje zout
 • 110 gram extra pure chocolade
 • 90 gram roomboter
 • 2 eieren
 • 150 g rauwe bieten
Bereiding
 1. Zeef bakmeel, cacao en bakpoeder boven een kom. Voeg er basterdsuiker (wij namen witte) en zout aan toe.

 2. Smelt in een middelgrote pan op laag vuur chocolade en roomboter. Laat het 5 minuten afkoelen, voordat u er de eieren doorheen klopt.

 3. Schil de rauwe bieten en rasp ze fijn. Voeg ze toe aan het chocolademengsel en meng daar vervolgens het meel doorheen. Wordt het beslag te dik om te roeren, voeg er dan een scheutje melk aan toe.

 4. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 5. Doe het beslag in een ingevette cakevorm en bak de cake circa 50 minuten. Als u een breipen in de cake steekt en deze komt er schoon uit, dan is de cake gaar. Laat hem in de vorm afkoelen.
Notities

Het resultaat is een beetje los van structuur, maar erg smakelijk.

Lezers die Voor de bakker al in huis hebben, kunnen de uitgever bellen en om het ‘inlegvel’ vragen. Dit wordt dan thuisgestuurd.

 

Deze tekst is in oktober 1998 gepubliceerd in de Volkskrant