Voedingscentrum

Pagina 506 van NOS Teletekst bevat sinds mei 1998 niet meer het vertrouwde recept van het Voedingscentrum. Volgens Frans Collignon, hoofdredacteur van Teletekst paste de pagina niet langer in het aanbod: ‘Hij behoorde ook beslist niet tot de meest bekeken pagina’s.’ Ingezonden brieven naar aanleiding van het stopzetten heeft de redactie nauwelijks gehad. De inhoud zelf was vaker aanleiding om in de pen te klimmen.

Collignon vertelt met hoorbaar genoegen over een vader, die schreef blij te zijn met de recepten. Als zijn kinderen niet naar bed wilden, dreigde hij: ‘Als jullie nu niet gaan, kook ik morgen een recept van Teletekst’. En ze gingen meteen naar boven. Collignon sluit overigens niet uit dat Teletekst wel weer met recepten begint, maar dan in een andere vorm.

Voor het recept van Stichting Voedingscentrum Nederland kunt u nu terecht op de website. Helaas is daarop niet zoals op Teletekst dagelijks een vegetarisch en een niet-vegetarisch recept te vinden. Diëtiste Els Dijkstra, naast het geven van voedingsvoorlichting verantwoordelijk voor de recepten, kreeg daarop zoveel reacties dat ze nu per week een paar vegetarische recepten opneemt. Het recept wordt door 30 à 40 mensen per dag opgevraagd.

Een gunstige verandering sinds het recept op Internet staat is een volledige weekdekking en een wat uitgebreider drie-gangen menu op zondag. Bovendien wordt de hele week vooruit gepubliceerd, zodat boodschappen ingepland kunnen worden en recepten gewisseld. De naam ‘Menu van de dag’ dekt de lading niet helemaal. Er wordt wel een menusuggestie gedaan, maar slechts een gerecht wordt uitgewerkt in een recept. Zo kan het gebeuren dat je nieuwsgierig wordt naar de bereidingswijze van bijvoorbeeld ’taugésoep’.

Een greep uit de vegetarische recepten van de afgelopen weken:

Paksoi met sinaasappel
Gang: bijgerecht
Keuken: veganistisch, vegetarisch
Porties: 4
Ingrediënten
 • 2 dl sinaasappelsap
 • 750 gram paksoi
 • 1 theelepel gemberpoeder
 • 1 eetlepel ketjap
 • 1 sinaasappel
Bereiding
 1. Breng sinaasappelsap aan de kook in een ruime pan. Snij paksoi in repen, was ze en doe ze in de pan. Voeg er gemberpoeder en ketjap aan toe. Kook de groente in 10 tot 15 minuten gaar. Schil de sinaasappel, snij het vruchtvlees in blokjes en voeg deze vlak voor het opdienen aan de paksoi toe. Giet de groente een af of bind het nat met een beetje bindmiddel. Lijkt zuurder dan het smaakt.

 

Spruitensalade
Gang: salade, voorgerecht
Keuken: veganistisch, vegetarisch
Porties: 4
Ingrediënten
 • 400 gram spruiten
 • 1 eetlepel notenolie
 • 2 eetlepels azijn
 • peper
 • zout
 • 1 eetlepel hazelnoten
Bereiding
 1. Haal voor de spruitensalade de spruiten af en kook ze in 10 minuten in een beetje water beetgaar. Maak een dressing van notenolie, azijn, peper en zout. Hak de hazelnoten grof. Meng de beetgare spruiten warm met de dressing en laat ze afkoelen. Strooi er voor het opdienen de hazelnoten over.

Na vandaag kunt u zelf kijken op www.voedingscentrum.org

 

Deze tekst is in december 1998 gepubliceerd in de Volkskrant