Vleesvervangers

De huidige BSE-crisis lijkt de consument meer in zijn greep te houden dan alle BSE-crisissen in het verleden. NRC Handelsblad maakte onlangs een rondgang langs verschillende supermarkten en kwam tot de ontdekking dat in Nederland de afgelopen twee maanden minder rundvlees is gekocht dan anders. Consumenten ‘stappen over op vegetarische “vleesvervangers”, kip en varkensvlees, waardoor de omzet van die producten met gemiddeld tien procent is gestegen. De supermarkten, waar 81 procent van de consumenten zijn vlees koopt, zeggen dat de BSE-gevallen in Duitsland, Italië en Nederland deze verschuiving hebben veroorzaakt.’

Bang voor ‘Duitse toestanden’ zegt men niet te zijn. Wel wordt er meer kip en varkensvlees gegeten dan normaal. Een woordvoerder van Dirk van den Broek merkt op dat ‘bewerkte rundvleesproducten zoals hamburgers en bouillon even goed blijven verkopen, omdat klanten dat al bijna niet meer herleiden tot een koe. Als er al BSE-risico is, dan zit dat niet in lapjes vlees maar juist in bouillon, maar dat weten de meeste mensen niet.’ Of ze willen het niet, zoals onlangs K. van Woerkum, hoogleraar communicatie en innovatiestudies aan Wageningen Universiteit, in de Volkskrant betoogde: ‘De consument wil niet weten dat zijn kipfilet ooit een beest van vlees en bloed was.’ Toch is de consumptie van vleesvervangers met bijna 25 procent toegenomen in vergelijking met de laatste maanden van 1999. Inmiddels verorberen we met zijn allen 300.000 kilo soja en tofu, dat is 200 gram per persoon, per maand. Veel is dat niet. Stel dat alle abonnees en losse kopers van de Volkskrant deze maand nog voor vier personen onderstaand recept gaan bereiden. Dan consumeren zij samen in een keer nog grofweg de oplage maal 500 gram, dat is 175.000 kilo extra.

 

 

Tofuspiesjes met pindasaus

Dit wordt een hoofdgerecht met rijst en geroerbakte groente erbij.

Gang: bijgerecht
Keuken: veganistisch, vegetarisch
Porties: 4
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
  • 1 citroen
  • 1 deciliter ketjap manis
  • 0,5 eetlepel sambal oelek
  • 500 gram tofu
  • 1 kleine rode paprika
  • 1 kleine groene paprika
  • water
  • pindakaas
  • gember of -siroop
  • knoflook
  • laos
  • serehpoeder
  • tamari
  • ketjap manis eventueel
Bereiding
  1. Pers een citroen uit en meng het sap met ketjap manis en sambal oelek. Snij de tofu in blokjes van 2 bij 2 cm en doe ze met het citroenmengsel in een schaal met afsluitbaar deksel. Schud de schaal, zodat de blokjes aan alle kanten met de marinade in contact zijn geweest en laat ze 1 uur marineren. Schud de schaal af en toe even, om de marinade overal zijn werk te laten doen.

  2. Maak de paprika schoon en snij ze in stukjes van 2 bij 2 cm. Rijg de paprika en de tofublokjes om en om aan satéprikkers en bestrijk alles met olie. Op een hete barbecue of onder de grill in 5 tot 10 minuten rondom lichtbruin roosteren, regelmatig keren. Breng intussen gelijke hoeveelheden water en pindakaas aan de kook, voeg hier de marinade aan toe en breng de pindasaus op smaak met gember(siroop), uitgeperste knoflook, laos, serehpoeder, tamari en (eventueel) nog wat ketjap manis. Roer de saus goed door, gebruik een klopper indien nodig. Leg de spiesjes op een voorverwarmd bord en schenk de saus erover.

 

Deze tekst is gepubliceerd in de Volkskrant van 25 januari 2001