Over groenten valt veel te vertellen. We hebben het over vergeten groenten als pastinaak en snijbiet, over vergeten vruchten als mispels, over goede en slechte oogsten als gevolg van het weer, over het zelf plukken van Geschubde Inktzwammen en het kweken van champignons.
Aardappel in glansrol
Odin biedt haar abonnees met het Groente-Abonnement een keur aan groente- en fruitsoorten. Daarbij zijn vergéten groenten, als pastinaak en ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Snijbiet
Het is nog steeds voorjaar, we zouden het bijna vergeten. De warme dagen van de afgelopen weken brachten ons in ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Linzen
Nederlanders zijn geen linzeneters. Spanjaarden wel: 'Alhier in het zuiden van Europa is het een must om ze toch eenmaal ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Glastuinbouw
'Sterke daling tuinders met groenten onder glas', meldde afgelopen dinsdag een kort berichtje in deze krant. Zowel in aantal bedrijven ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Spruitgroenten
Er zijn speciale kiemsetjes voor te koop bij natuurvoedingswinkels, maar een doodeenvoudige, witte diepvriesdoos voldoet ook. Binnen vier tot zeven ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Groente?
Een grote, gele paprika glimt ons vanaf de voorpagina tegemoet. De fotografie in Groente (€ 40,40; Stichting Kunstboek) is van ...
Verder Lezen
Verder Lezen
De Bruine Boleet
Gedroogde paddestoelen zijn verkrijgbaar op de zaterdagse markt in Leiden. Daar staat een kraam met paddestoelen, zowel vers als gedroogd, ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Pastinaak
Vandaag onttrekken we weer een oude, Nederlandse groente aan de vergetelheid: de pastinaak of pastinak. Hij is afkomstig uit Eurazië ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Paddenstoelen (AH)
Soms zouden we als keukenpersoneel wensen dat we wisten waar onze lezers hun boodschappen doen. Puur om te kunnen inschatten ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Maïs en ruwe huid
Maïs is na tarwe 's werelds meest verbouwde graansoort en het is al een eeuwenoud gewas; de Inca's aten het, ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Tomaten
Ineens kunnen bepaalde groenten of fruit bij groenteboer of marktventer spotgoedkoop zijn. Omdat het te rijp is om nog een ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Ingeburgerde lamsoor
De kwelders langs de Zeeuwse en Waddenkust kleuren weer paars; het Lamsoor (Limonium vulgare) staat in bloei. Deze uitbundig bloeiende ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Blauwe bessen
In Scandinavische landen is de Blauwe Bosbes (Vaccinium myrtillus) veel algemener dan in Nederland. Misschien wel simpelweg omdat er meer ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Tweemaal paksoi
Eerder verzuchtten we nog dat er zo weinig recepten met paksoi voorhanden waren ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Kapucijners en winderigheid
Er blijken nog steeds tuinbouwproducten te zijn die zich niets aantrekken van de wens van de consument en daarom lekker ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Artisjokken
Over voedsel kan je filosoferen; bijvoorbeeld over de scheidingslijn tussen groenten en fruit. Neem eens een avocado in gedachten. Een ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Eindelijk iets met paksoi
Paksoi is een groente die al weer een hele tijd op de Nederlandse markt verkrijgbaar is, maar die je maar ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Oranje reus (3)
Halloween is alweer achter de rug. Dit Amerikaanse kinderfeest wil in Nederland nog niet erg doordringen, een enkele gedecoreerde pompoen ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Zelfgeplukte parasolzwam
Er gaat geen dag voorbij of een krant besteedt aandacht aan de opzienbarend grote paddenstoelengroei dit jaar, waaraan het warme ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Staatsbosbeheer zoekt paddenstoelen
Iedereen behoort nu al wel zooveel van paddestoelen af te weten, dat hij er niet bang voor hoeft te zijn ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Cantharellen
Het is weer paddenstoelentijd. Dit jaar werden we daarop tot drie keer toe opmerkzaam gemaakt. Door de parasolzwammen langs de ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Zwammen
We zijn zeker een half jaar te laat met deze recensie, of een half jaar te vroeg. Er kwam echter ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Zo rot als een mispel
Mispels zijn oude, Europese vruchten en de laatste jaren een beetje in de vergetelheid geraakt. In de herfst duiken ze ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Champignonkweek
'Kweek nu zelf uw eigen, verse champignons!', zo jubelt de verpakking ons toe. Voor ons op tafel staat een rechthoekige, ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Wasabi
Bezoekers van een Amerikaanse discussiegroep over eten en koken, maken zich druk over wasabi. Volgens sommigen is de meeste wasabi ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Truffels
Soms kan voedsel mysterieus zijn. Kaviaar is dat bijvoorbeeld. Dat heeft doordat het duur en schaars is een zekere status, ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Verse peulvruchten
Nu de maand juli bijna ten eind loopt willen we hem uitroepen tot 'maand van de verse peulvruchten'. We denken ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Oranje reus (2)
Die leuke pompoenen met neus, waar we het in Oranje reus (1) over hadden, ergens gezien? Waar we ook keken, ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Wakame
In mei 1999 werd in de Oosterschelde, in de buurt van Yerseke, een zeewier ontdekt dat niet eerder in de ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Oranje reus (1)
De oranje reus, Cucurbita maxima, zouden we de koning onder de pompoenen kunnen noemen. Zijn koninklijke kleur, zijn ronde vorm ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Trostomaten
Trostomaten zijn niet meer weg te denken uit het groenteassortiment. We hebben ze te danken aan Ton en Anny Janssen ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Aardappeloogst
Berichtgeving over een slechte aardappeloogst ten gevolge van het natte weer in september 1998, is verontrustend. De meeste Nederlanders eten ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Saffraan
De van oorsprong Aziatische, herfstbloeiende Crocus sativus, de Saffraankrokus, is het duurste specerij ter wereld. Voor een kilo saffraan moeten ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Mosterd
Jeremiah Colman, eigenaar van een graanmolen in Norwich, begon in 1923 met de productie van de beroemde Colman's mosterd. Hij ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Knoflook (3)
Over een handige knoflookpeller schreven we 5 februari jl en dat we niet wisten waar die in Nederland te koop ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Knoflook (2)
Bent u ook tevergeefs naar de boekwinkel geweest voor Garlic, garlic, garlic (Houghton Mifflin, importeur Nilsson & Lamm; f37,75), het ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Knoflook (1)
Shakespeare wist het al: Eat no onions nor garlic, for we are to utter sweet breath. Voor de auteurs van ...
Verder Lezen
Verder Lezen