Verpakkingsrecepten (2)

Recepten op verpakkingen, om de koper van een product te verleiden om daar nog meer uit te halen dan zij dacht dat er in zit, we schreven er al eerder over. Producenten blijken nu ook al samen te werken met leveranciers van recepten, zo lezen we in een receptenboekje bij een pakje diepvriesbladerdeeg. Tip Culinair stelde dat samen voor een bekende bladerdeegproducent.

Misschien is zoiets ook geen gek idee voor de ‘nieuwe’, op gezondheid gerichte Volkskrant: recepten in deze rubriek koppelen aan gezonde producten, die dan diezelfde week of dag in de aanbieding zijn. Uitgever PCM worstelt met de identiteit van haar kranten, ziet met argusogen hoe jongeren massaal aan de televisie en internet gekluisterd zitten in plaats van aan de krant, en je moet per slot van rekening ergens je inkomsten uit halen.

Terug naar het receptenboekje. Naast een aantal recepten voor zoete gerechten en een hartige taart met ham, bevat het receptenboekje informatie en kletspraat over bladerdeeg. Een voorbeeld van dat laatste: ‘Wie ooit zelf bladerdeeg gemaakt heeft, weet hoeveel werk dat is (…) Uren werk, en niet echt boeiend. Een ware uitkomst dus, dat kant-en-klare bladerdeeg!’

Misschien zijn er zelfs wel mensen die er nooit bij stil gestaan hebben dat je bladerdeeg ook zelf kunt maken. Dat je dat uit de diepvries trekt, is net zo ingeburgerd als het uit de koelkast pakken van een fles melk; daarvoor ga je ook niet eerst met een emmer bij een koe zitten. Een koe met de hand melken is veel werk, net als het maken van bladerdeeg, maar niet boeiend zijn wel meer aspecten aan het koken, dan het maken van bladerdeeg alleen. Aardappelen schillen, is dat een enerverende bezigheid? We maakten uit het receptenboekje de groententaart: ‘Een verrukkelijke taart met een romige vulling van groenten, ham en komijnenkaas’, waarin we de ham vervingen door blokjes gerookte cheddar.

 

 

Groententaart
Gang: hoofdgerecht
Keuken: vegetarisch
Porties: 4
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
 • ½ pakje deeg voor hartige taart of maak een piedeeg
 • 2 uitjes fijngesneden
 • olie
 • 150 g erwten diepvries of uit een potje
 • 250 g broccoli in roosjes
 • 1,5 dl slagroom
 • 150 g gerookte kaas of ham in blokjes
 • 75 g komijnekaas geraspt
 • 4 eieren losgeklopt
 • zout
 • peper
Bereiding
 1. Verwarm de oven op 200 graden.
 2. Vet een taartvorm in en bedek hem met de ontdooide deegplakjes, waarbij je de randen laat overlappen en goed aandrukt. Snij de opstaande rand van de taart recht af.
 3. Bak de uitjes in een eetlepel olie, bak de doperwten een minuut mee. Roer de broccoli erdoor en laat het 5 minuten zachtjes stoven. Neem de pan van het vuur en roer er de kaas en de eieren door. Voeg peper en zout naar smaak toe en schenk het mengsel in de vorm.
 4. Bak de taart in het midden van de oven in 35 tot 40 minuten bruin en gaar.

 

Deze tekst is gepubliceerd in de Volkskrant van 26 november 2001