Verpakkingsrecepten (1)

Fabrikanten van levensmiddelen menen ons vaak van dienst te zijn door op de verpakking een recept op te nemen. Buiten de verplichte vermeldingen als vulgewicht en ingrediënten, blijft er vaak ruimte over. En wat doe je in het algemeen met ruimte? Die bouw je helemaal vol. Dus verschijnen er recepten.

Die recepten zijn in twee categorieën te verdelen: de basisrecepten en de kijk-wat-er-nog-meer-kan-recepten. De basisrecepten kunnen handig zijn om even te checken hoe je het ook al weer maakt, custardvla of pannenkoekenbeslag. De tweede categorie lijkt in de eerste plaats een poging van de fabrikant om zijn omzet te verhogen. We zullen het product vaker aanschaffen als blijkt dat het veelzijdiger is dan we dachten.

We kwamen op deze gedachte toen we, na het verorberen van een halve liter biogarde bosvruchten op een warme dag, de kartonnen buitenkant van het pak afpeuterden om zo netjes de verpakking gescheiden bij de vuilnis te kunnen doen: karton in de papierbak, plastic in de prullenbak. Aan de binnenzijde van het karton bleek echter niet alleen extra productinformatie te staan, maar ook een recept voor een gevulde bosvruchtencake. En daar waren we zelf nooit opgekomen. Dus de wikkel ging mee de tas in, in plaats van in de papierbak. Eenmaal thuis aangekomen maakten we de cake, maar die zal ons er niet toe verleiden vaker biogarde bosvruchten te kopen, dan nodig is om onze dorst te lessen op een warme dag. De cake rees heel mooi, maar bij het afkoelen zakte hij weer terug en hij bleek wat aan de kleffe kant. Dat kwam – denken we – doordat er biogarde in het beslag zat. Volgens het recept had de cake ook nog gevuld moeten worden met een combinatie van biogarde en bessen, maar dat leek ons helemaal wat teveel van het goede. De smaak was wel goed, maar niet uitmuntend, dus de verpakking kon alsnog de papierbak in.

Meer in de smaak viel Udon met gemengde saus, een recept voor deze Japanse noedels, dat op de achterkant staat van de verpakking van fabrikant Manna. Snel en simpel klaar te maken.

 

 

Udon met gemengde saus
Gebruik je gedroogde kikkererwten, week ze dan 8 uur en kook ze gaar.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: veganistisch, vegetarisch
Porties: 4
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
  • 1 pakje udon
saus
  • 1 kop gedroogde kikkererwten of dubbel zoveel koppen gekookte
  • 1 kop peterselie fijngehakt
  • 3 worteltjes
  • 2 eetlepels tahin
  • 1 ui middelgroot
  • 2 eetlepels azijn
  • 1 kop water kokend
  • boter of olie om te bakken
  • tamari sojasaus
Bereiding
  1. Kook de udon in ruim water in 12 minuten gaar.
  2. Snij de worteltjes in schijfjes en de ui in blokjes.
  3. Smoor de ui in een beetje boter of olie tot hij boterzacht is.
  4. Kook de wortelschijfjes gaar.
  5. Doe alle ingrediënten in een blender of roerzeef en hak ze fijn. Breng de saus op smaak met tamari.
  6. Giet de udon af, spoel even met koud water en schep op elk bord udon en de saus erbovenop.

 

Deze tekst is gepubliceerd in de Volkskrant van 10 september 2001