Tweemaal per week vis

Twee maal per week vis eten, adviseert het Voedingscentrum. Dit naar aanleiding van twee recente publicaties in medische tijdschriften. Het vermoeden bestond al langer, maar vissen blijken vetzuren te bevatten die hartritmestoornissen tegengaan. Ook magere vis, zoals kabeljauw en tong, blijkt deze zogenaamde n-3 vetzuren te bevatten. Vette vis heeft er meer van, maar alle vissoorten beschermen ons in zekere mate tegen stoornissen die kunnen leiden tot een hartstilstand.

Een kanttekening lijkt hierbij op zijn plaats. Als we nu massaal aan deze oproep van het Voedingscentrum gehoor geven, zal de visstand nog sterker achteruitgaan dan nu al het geval is. Lees mee en huiver: ‘Ongeveer 60% van de visserij op oceanen zit nu op of dichtbij het niveau waarop vangsten zullen verminderen (…) In Afrika, Europa en Noord-Amerika zijn de vangsten sinds 1990 afgenomen. Zonder adequate maatregelen zal de productie verder afnemen,’ aldus het milieubeleidsplan (MBP) van de overheid. Ook de aanwas van jonge vis baart zorgen.

Dit probleem kan volgens het MBP door het consumeren van gekweekte vis niet worden omzeild, vanwege het gevaar voor ‘zware lokale waterverontreiniging en vernietiging van ecosystemen.’ Nemen we een grotere kans op een hartstilstand dan maar voor lief? Gelukkig hoeft dat nu ook weer niet. Met sommige – toch lekkere – vissoorten gaat het niet zo slecht en sommige viscultures zijn minder schadelijk voor het milieu dan andere. We hebben hiervoor het Rijksinstituut voor Visserijonderzoek (RIVO) geraadpleegd.

Volgens dr. Paul Hagel kunnen we uit het oogpunt van overbevissing meer vissen niet eten dan wel. Vissen waar het volgens hem – relatief – goed mee gaat zijn haring, makreel en tong. Ook de gekweekte zalm kunnen we best eten. Die heeft geen last van overbevissing en het gevaar voor genetische verontreiniging van de wilde populatie met gekweekte exemplaren is klein. ‘Die gekweekte zalm is opgegroeid in een bakje en weet helemaal niet waar ze vandaan komt.’ Volwassen exemplaren snappen dus niet dat ze om te paaien de rivieren moeten optrekken. Bovendien is gekweekte zalm nu lekker goedkoop, omdat er een overschot is: ‘Sinds 11 september is de wereldmarkt ingestort.’

Dat wordt dus twee keer per week zalm, haring of makreel eten – toevallig ook nog vette vissen – en zo nu en dan een wat duurder tongetje.

 

Gebakken zalm met venkel en sinaasappel
Gang: bijgerecht, hoofdgerecht
Keuken: vis
Porties: 4
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
  • 4 zalmmoten
  • 1 venkelknol
  • 150 ml witte wijn
  • 1 sinaasappel uitgeperst
  • 50 g boter
  • zout
  • peper
Bereiding
  1. Snij de venkel fijn en stoof de groente 4-6 minuten. Laat uitlekken. Kook de wijn en de uitgeperste sinaasappel in tot de helft is overgebleven.

  2. Kies een ovenschaal waarin de zalmmoten naast elkaar kunnen liggen, smeer hem in met boter en leg de venkel onderin. Besprenkel met zout en peper. Leg de zalmmoten er bovenop, doe er een paar klontjes boter op en wat zout en peper. Giet het wijn/sapmengsel erover, dek de schaal af en plaats hem gedurende 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.

Notities

Wijntip: Elzasser Riesling

 

Deze tekst is gepubliceerd in de Volkskrant van 27 mei 2002