Tussendeurtje 2017

Het weer liet het dit jaar niet toe om lekker in het lage deel van onze tuin buiten te zitten. Daarom schoven we aan in de eetkamer. We maakten Aardappel-knoflooksoep en Pizza met zwammen en courgette. Toe aten we Brownie met vanille-ijs.

Aardappel-knoflooksoep
Gang: voorgerecht
Keyword: feta, knoflook, soep, vegetarisch
Porties: 12 personen
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
  • 12 grote aardappelen in kleine blokjes
  • 4 prei in halve ringen
  • 12 teentjes knoflook uitgeperst
  • 3 liter groentebouillon vers of van tablet
  • 4 el melk
  • 4 el demi crème fraîche
  • 4 el bieslook fijngeknipt
  • 4 el fetakaas gebrokkeld
  • peper en zout
Bereiding
  1. Breng de aardappelen, prei en knoflook met de bouillon aan de kook.
  2. Laat 15 minuten zachtjes koken tot de aardappelen gaar zijn. Roer de melk, crème fraîche en bieslook erdoor en breng de soep op smaak met peper en zout.
  3. Strooi de feta erover.

Pizza met courgette
Gang: hoofdgerecht
Keyword: paddenstoelen, pizza, vegetarisch
Porties: 12 personen
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
  • 3 courgettes
  • 500 g paddenstoelen, bijv. kastanjechampignons of zelfgeplukte parasolzwammen
  • 50 g gedroogde boleten of andere smaakmakende zwammen
  • 3 EL olie
  • 1/2 TL zout
  • 1/4 TL peper
  • 400 g belegen Goudse
  • 2 x Basisrecept “Kwarkdeeg”
  • 8 toppen rozemarijn van 5 cm
Bereiding
  1. Maak een bodem van “Kwarkdeeg”.

  2. Week de gedroogde paddenstoelen in warm water.

  3. Snijd de courgette in dunne plakken.

  4. Controleer de paddenstoelen goed op de aanwezigheid van wormpjes, verwijder die en snijd de paddenstoelen dan in kleine stukken. Van parasolzwammen is de steel soms taai. Gebruik die dan niet.

  5. Haal de naaldjes van de rozemarijntakjes en hak de naaldjes fijn.

  6. Giet de geweekte paddenstoelen af in een pannetje (lekkere bouillon voor een soep!) en hak ze grof.

  7. Verhit 1 EL olie in een grote koekenpan. Voeg rozemarijn, groenten en paddenstoelen toe en besprenkel met de rest van de olie. Bak op middelhoog vuur voor 20-25 min., halverwege keren, tot de groenten zacht zijn. Voeg zout en peper toe.
  8. Verwarm de oven op 200ºC.
  9. Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.

  10. Rol het kwarkdeeg uit op een met bloem bestoven aanrecht en leg het op de bakplaat.

  11. Rasp de kaas en verdeel de helft hiervan over de pizzabodem. Spreid de groenten erover uit en bedek deze met kaas.
  12. Bak de pizza ca. 20 min., tot de kaas gesmolten is en het deeg gekleurd is.
Notities

Wijnadvies: St. Chinian, Rimbert

Basisrecept kwarkdeeg
Gang: basisgerecht
Porties: 6
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
  • 300 g tarwebloem
  • 150 g kwark
  • 4 el olie
  • 4 el melk
  • ½ tl zout
  • ½ EL bakpoeder
Bereiding
  1. Verwarm de oven op 200ºC. Kneed alles door elkaar. Bestrooi het aanrecht met bloem en rol het deeg uit. Het moet op de bakplaat passen. Leg een stuk bakpapier op de bakplaat en leg het deeg daar op. Laat het 30 min. rusten.
Brownies
Bereidingstijd
15 min
Kooktijd
30 min
 
Gang: gebak
Porties: 12 porties
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
  • 200 gr pure chocolade
  • 250 gr bruine basterdsuiker of honing
  • 125 gr roomboter
  • 4 eieren
  • 200 gr bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • snufje zout
  • evt. een stukje witte chocolade
Bereiding
  1. Smelt de pure chocolade au bain marie samen met de roomboter.

  2. Als de chocolade en de boter gesmolten zijn, haal je de pan van het vuur en laat je het geheel een beetje afkoelen.
  3. Voeg de basterdsuiker (of honing) toe aan de gesmolten chocolade.

  4. Bekleed een ovenschaal met bakpapier.

  5. Verwarm de oven voor op 200 graden.

  6. Ondertussen klop je in een kom de eieren luchtig.

  7. Meng de bloem met het bakpoeder.

  8. Roer vervolgens de bloem en de gesmolten chocolade beetje voor beetje door de eieren.

  9. Als alles goed gemengd is, schep je het geheel in een ingevette ovenschaal.
  10. Bak de brownie ongeveer 30 minuten in de oven. Steek vervolgens een satéprikker in de rand van de brownie, als de prikker er hier droog uitkomt is de brownie goed. Laat de brownie afkoelen en bewaar hem in de koelkast. Let op: elke oven is anders. Het kan zijn dat bij iemand anders de brownie wat langer in de oven moet.

  11. Smelt eventueel nog een beetje witte chocolade au bain marie en sprenkel dit over de brownie.
Notities

Lekker makkelijk!

Snijd de koek meteen in 16 vierkante stukken.

Leg een stuk op een bordje en schep er een forse bol vanille-ijs naast.