Tomaten

Ineens kunnen bepaalde groenten of fruit bij groenteboer of marktventer spotgoedkoop zijn. Omdat het te rijp is om nog een keer te vervoeren of omdat de verkoper op vakantie gaat en van zijn voorraad afmoet. Zo kan het je gebeuren dat je impulsief besluit tot aanschaf van kilo’s tomaten, pruimen, kersen of handperen.

Inmaken, invriezen of drogen om te bewaren voor later, lijkt dan de beste strategie. Daarom vandaag een recept voor een pittige tomatensoep, die in een licht aangepaste versie ideaal om in te vriezen is. Je vriest dan een soort instantsoep in en lengt hem pas aan met bouillon als je hem gaat opdienen. Meteen opeten kan natuurlijk ook. Wij maakten de soep – vanwege een communicatief misverstand – met twee bollen knoflook in plaats van één en dat maakte hem misschien nét iets te scherp.

 

Tomatensoep met knoflook
Gang: soep, voorgerecht
Porties: 4
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
  • 2 kg rijpe vleestomaten
  • 1 bol knoflook
  • scheut olijfolie
  • verse tuinkruiden: peterselie, rozemarijn, oregano, tijm
  • peper
  • zout
  • 1,5 liter bouillon
  • verse basilicum
Bereiding
  1. Verwarm voor 2,5 liter soep met geroosterde tomaten de oven op 200ºC. Halveer de tomaten en leg ze met de bolle zijde op een bakplaat. Twee kilo past hier precies op. Haal de knoflooktenen los, maar pel ze niet. Verdeel ze tussen de tomaten. Hak de tuinkruiden fijn en verdeel die over de tomaten. Sprenkel er olijfolie over en bestrooi met peper en zout. Bak de tomaten ongeveer een half uur in de oven. Wie erupties wil zien, gebruikt de heteluchtfunctie van de oven; beter is de gewone ovenfunctie, want dan gaan spetteren en knallen de tomaten veel minder.
  2. Druk de gare knoflook uit de velletjes en doe ze met de tomaten en het vrijgekomen sap in een pan. Kook het geheel onder af en toe roeren nog ongeveer 20 min zachtjes door. Doe het dan in een fijne roerzeef, zodat de velletjes en pitten achterblijven. Deze instantsoep kun je laten afkoelen en in porties invriezen. Vergeet na afloop de (nog warme) oven niet af te nemen met een vochtige doek.
  3. Als je de soep gaat serveren verwarm je 1,5 liter bouillon. Voeg de instansoep toe en breng de soep aan de kook. Breng op smaak met peper en zout. Snij een paar takjes basilicum fijn. Schep de soep in borden en verdeel de basilicum erover. Eet de soep bij voorkeur op het moment dat er oud (wit)brood is en maak daarvan croutons. Snij daarvoor de korstjes van het brood en het brood zelf in blokjes. Verwarm wat goede olijfolie en boter in een koekenpan en bak de blokjes goudbruin. Roer er tijdens het bakken fijngehakte verse kruiden, specerijen en zout door. Schep een handvol broodblokjes in elk bord.

 

Deze tekst is gepubliceerd in de Volkskrant van 26 augustus 2002