Tijd voor vis (2)

‘Het lekkere van vis is dat het zo gezond is’, schrijft het Nederlands Visbureau in de nieuwe aflevering van Tijd voor vis, gratis verkrijgbaar bij supermarkt of visboer. We brachten al eerder een recept uit deze serie kleine receptenboekjes en doen dat vandaag weer; we vinden het nog steeds tijd voor vis.

Het visbureau zelf vindt het najaar tijd voor mosselen en garnalen. Maar dat wat de Fransen zo mooi ‘fruits des mer’ noemen, zijn net als walvissen geen vissen, ook al leven ze in de zee. We houden het dus gewoon bij vis. En vis is dus gezond, als u dat al niet wist.

Zo levert vis bijvoorbeeld jodium, dat volgens het Visbureau een van de mineralen is die we nodig hebben voor een goed werkende schildklier. Daarnaast bevat vis onverzadigde vetten, die cholesterolverlagend werken. Het Voedingscentrum raadt mensen met een verhoogd cholesterolgehalte zelfs aan om vette vissen te eten. De vis uit het recept dat we voor u selecteerden uit de vorige Tijd voor vis, boule met gerookte zalm, is zo’n vette.

Vandaag kiezen we voor een magere vis, kabeljauw. Per portie levert dat 1 gram vet op, tegen 16 gram vet in een portie zalm.

 

Kabeljauwschotel
Gang: hoofdgerecht
Keuken: vis
Porties: 4
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
 • 600 gram kabeljauwfilet
 • 750 gram aardappels
 • 1 dl melk
 • 50 gram boter
 • 150 gram amandelen grof gehakt
 • 400 gram zuurkool
 • 1 eetlepel kerrie
 • peper
 • zout
Bereiding
 1. Schil de aardappelen, kook ze gaar in een bodem water met zout. Giet ze af en stamp ze fijn. Breng de melk aan de kook en roer de melk en de boter door de aardappelen. Roer de helft van de gehakte amandelen door de puree en breng hem op smaak met peper en zout.
 2. Verwarm de oven op 200 graden. Spoel de kabeljauwfilet af onder de koude kraan en dep hem droog. Snij de vis in reepjes van 2 centimeter. Meng de kerrie door de zuurkool. Vet een grote ovenschotel in en leg de zuurkool op de bodem. Verdeel de kabeljauw over de zuurkool en dek hem af met de aardappelpuree. Strooi de overgebleven amandelen over de puree en bak de het geheel in 35 tot 40 minuten in de oven gaar. Wordt de bovenkant al snel bruin, dek de schotel dan af met een deksel of aluminiumfolie.
Notities

Wijnadvies van het Visbureau: Alsace Muscat, maar een Gewürtztraminer gaat er ook uitstekend bij.

 

Deze tekst is gepubliceerd in de Volkskrant van 6 oktober 2000

Dit recept en vele andere zijn te vinden op de website www.tijdvoorvis.nl. Ook informatie over het (zelf) roken van vis.