Staatsbosbeheer zoekt paddenstoelen

Iedereen behoort nu al wel zooveel van paddestoelen af te weten, dat hij er niet bang voor hoeft te zijn. Integendeel, wij moeten ze om velerlei redenen bewonderen en liefhebben. En wie zich het genoegen wil gunnen, eenige soorten van paddestoelen te eten, die kan met weinig moeite en veel plezier een dozijn of zo leeren onderscheiden die lekker en voedzaam zijn.

Veel lezers van deze rubriek zullen de woorden van dr. Jac. P. Thijsse beamen, maar toch zullen de meesten het niet aandurven om zelf paddenstoelen te verzamelen.

Dat is ook wel verstandig, want voordat je zelf geplukte paddenstoelen gaat eten, moet je er honderd procent zeker van zijn dat het inderdaad eetbare soorten zijn. Wie een beetje op weg geholpen wil worden, zou eens mee kunnen gaan met een van de vele paddenstoelexcursies die Staatsbosbeheer in deze tijd van het jaar door het hele land organiseert. Nog deze maand kun je mee in de bossen bij Lauwersoog. Aanmelden kan op 0519-345145, tussen 9.00 uur en 12.00 uur. Voor tekst en uitleg kun je ook deze maand terecht in bezoekerscentrum het Zandspoor, in de Schoorlse duinen. Daar wordt tevens een vrije wandeling aangeboden langs plaatsen waar paddenstoelen te zien zijn. Deze niet plukken dus! Voor meer paddenstoelactiviteiten van Staatsbosbeheer, kijk op http://www.staatsbosbeheer.nl.

Een aantal paddenstoelen zijn ook zonder uitgebreide instructies makkelijk te herkennen. En dan bedoelen we niet die juist heel giftige Vliegenzwam. Zo’n makkelijke, eetbare paddenstoel is de Geschubde inktzwam, te vinden in tuinen en parken en langs of op bospaden. De zwam kan zo’n 15 centimeter hoog worden, heeft een hoge, witte hoed met witte tot bruine schubben en hij staat op een holle, eveneens witte steel. Die schubben doen hem verschillen van de Gladde inktzwam, waarvan sommige mensen uitslag krijgen. Vooral jonge exemplaren van de twee inktzwammen lijken op elkaar, omdat de schubben dan nog niet zijn uitgegroeid. Pluk dus alleen exemplaren met duidelijke schubben, maar zorg wel dat de hoeden nog helemaal zijn gesloten. Geopende inktzwammen produceren een inktachtige substantie, waaraan ze hun naam ontlenen, die de smakelijke maaltijd doet veranderen in een slijmerige, zwarte prut.

 

Gebakken inktzwammen
Gang: bijgerecht
Porties: 2
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
  • 400 gram Geschubde inktzwammen
  • 1/2 Spaanse peper
  • 1 eetlepel olie
  • 1 teen knoflook
  • oregano
Bereiding
  1. Pluk de Geschubde inktzwammen, veeg of borstel ze schoon en snij ze in ringen. Haal de zaden uit de Spaanse peper en snij het vruchtvlees fijn.

  2. Verhit in een koekenpan met anti-aanbaklaag de olie en bak de zwammen met de peper. Er zal veel vocht vrijkomen, maar blijf doorbakken tot dit is verdampt.

  3. Draai dan het vuur laag en voeg de uitgeperste teen knoflook toe. Bak die nog even mee.

  4. Serveer met pasta en gebakken groente, zoals paprika, courgette en tomaat.

  5. Strooi er oregano over.

Notities

Kan eventueel met gewone champignons gemaakt worden

 

Deze tekst is gepubliceerd in de Volkskrant van 3 oktober 2001