Het is nog steeds voorjaar, we zouden het bijna vergeten. De warme dagen van de afgelopen weken brachten ons in een zomerse stemming. Toch menen we hier even aandacht te moeten besteden aan een bijzonder smakelijke en gezonde groente die vooral in het voorjaar verkrijgbaar is: snijbiet. Een oude bekende, maar sinds een aantal jaren weer wat meer in trek. Kijk maar eens op biologische markten, bij de Marokkaanse kruidenier of in natuurvoedingswinkels.
Vanaf eind maart kan deze ganzenvoetachtige gezaaid worden. De eerste oogst volgt dan eind april, begin mei. De groente kan ook in juli en augustus worden gezaaid. Zoals de naam al suggereert, wordt snijbiet boven de grond afgesneden. De stengels lopen dan weer opnieuw uit en er kan dus meerdere malen van worden geoogst. Snijbiet kan als spinazie worden gegeten. De groente beschikt net als spinazie ook over een hoog ijzergehalte. De stevige bladstelen doen er echter iets langer over om gaar te worden.
Snijbiet is ook bekend onder de namen zilversteel en warmoes. Warmoes lijkt een vreemde benaming voor een groente die met de rechte stelen toch niet echt warrig kan worden genoemd. Volgens het etymologisch woordenboek van De Vries is de naam dan ook niet afgeleid van warrig, maar van warm+moes, een soep of groente (denk ook aan moestuin) die warm gegeten wordt. Die tweede ‘m’ is er ooit bij ingeschoten. Dat de knapperigheid van ráuwe snijbiet juist heel lekker kan zijn, bewijst dit recept voor stamppot. We maakten een variant op de voorjaarsstamppot uit het boek Groente van Alma Huisken – dat eerder in deze krant is besproken – omdat de benodigde raapstelen waren uitverkocht.
Pluk de brandneteltoppen niet langs de kant van de weg. Staan er geen brandnetels op een schonere plaats, laat ze dan maar achterwege.
- 750 g bloemige aardappelen
- 400 g meiraapjes of 1 koolraap
- 1/2 liter lichte groentebouillon
- dot boter
- warme melk
- 1 bos snijbiet
- 350 g pittige geitenkaas, in blokjes
- 1 dessertlepel mierikwortelpasta
- handvol brandneteltoppen
-
Schil de aardappelen en verwijder het kapje van de raapjes (of schil de koolraap en snij hem in grove stukken). Kook aardappelen en raap samen in de bouillon gaar.
-
Begiet de brandneteltoppen met een scheutje kokend water, zodat ze niet langer prikken, en hak ze fijn. Snij de snijbiet in stukjes.
-
Giet de aardappelen af en vang het vocht op. Pureer aardappelen en raap met boter en melk romig. Voeg net zoveel bouillon toe tot een smeuïge massa ontstaat.
-
Roer de brandneteltoppen en de snijbiet door de stamppot. Roer tenslotte kaas en mierikwortel erdoor.
U kunt in plaats van snijbiet ook twee bosjes raapstelen gebruiken, zoals in het originele recept, voor een iets minder knapperige variant.
Het is alweer voorjaar, voor de zesde keer sinds ik tweewekelijks bijdragen schrijf voor deze rubriek. Honderden stukjes verder en nog steeds inspiratie voor nieuwe stukjes. Stukjes over vegetarisch eten, over biologische productie, over milieuvervuiling en gezondheid. Toch stop ik ermee; ik maak plaats voor nieuwe Volkskeukenkoks. Dit is mijn laatste stukje.