Sla (2)

We komen nog even terug op de rubriek Sla 1. Korte samenvatting: we liepen te mopperen op het ‘menu voor een week’ van Sla, struikelden over de fouten in het menu en de onvolledigheid van het bijbehorende boodschappenlijstje en dat laatste vonden we ook nog eens onpraktisch. We kondigden een reactie van het tijdschrift aan.

Sla-hoofdredacteur Ellen Ruwe schrok van ons commentaar. Vooral omdat lezers en redacteuren juist heel enthousiast over het menu zijn. Wel wordt er nog steeds aan gesleuteld. Zelf heeft ze soms haar twijfels over het voortbestaan van het menu, omdat de juiste formule nog niet gevonden is. Die is er misschien ook wel niet. Er is onder andere geëxperimenteerd met het boodschappenlijstje: de basis voor de hele week in een keer en de verse ingrediënten verdeeld over twee keer. Dat vond ook niet iedereen praktisch. En dat crème fraîche tot de basisvoorraad gerekend wordt, vond ook Ruwe een beetje vreemd.

Bovendien troffen we het natuurlijk niet; dit was inderdaad een aflevering waarin op het laatste moment nog veranderingen aangebracht waren. Het menu wordt al in een vroeg stadium gemaakt en dan kan de pagina-indeling van het blad nog wijzigen, zodat recepten toegevoegd worden, op andere pagina’s terecht komen of in z’n geheel verdwijnen. Ellen Ruwe beloofde zich onze kritiek ter harte te nemen.

 

Groene salade met vijgen en pistache

Het recept van dag 1, zonder de oorspronkelijk in het recept vermelde artisjokharten.

Gang: salade, voorgerecht
Keuken: vegetarisch
Porties: 4
Ingrediënten
  • 300 gram waterkers, veldsla en rucola
  • 4 struikjes witlof
  • 1 bosje lente-uitjes
  • 150 tot 200 gram blue stilton
  • 100 gram pistachenoten gepeld, geroosterd
  • 2 eetlepels kappers met water afgespoeld
  • 4 eetlepels zwarte olijven in stukken gehakt
  • 4 verse vijgen in partjes gesneden
dressing
  • 1 dl olijfolie
  • 4 eetlepels zure room
  • 2 takjes tijm
  • 1 theelepel mosterd
  • 2 eetlepels peterselie gehakt
  • 1 teen knoflook uitgeperst
  • peper
  • zout
Bereiding
  1. Meng waterkers, veldsla en rucola. Snij van de witlof de blaadjes los. Snij de lente-uitjes in grove ringen. Meng dit met de sla. Brokkel hierboven de blue stilton (kan ook weggelaten worden, zie onder). Strooi hierover: pistachenoten; kappers en in stukken gehakte, zwarte olijven. Schep de salade om en leg er in partjes gesneden verse vijgen bovenop. Maak een dressing van olijfolie; zure room; de blaadjes van de takjes tijm; mosterd; gehakte peterselie; uitgeperste knoflook en peper en zout naar smaak. Lepel de dressing over de salade.

Notities

Serveer hem met brood met olijventapenade.

We waren zelf helemaal vergeten stilton in huis te halen, terwijl dat toch echt op het boodschappenlijstje stond, zowel op dat in Sla als op het onze. Toch hebben we lekker gegeten.

We hadden toevallig wel feta in de koelkast liggen (onze basisvoorraad). Plak feta op een snee brood, insmeren met olijfolie, beetje peper erover en even onder de grill. Warm serveren.

 

Deze tekst is gepubliceerd in de Volkskrant van 17 juli 2000