Simmer 2000

Als u in de zomer van 2000 in Friesland bent, kunt u plotseling oog in oog komen te staan met een kunstkoe. Niet zo’n nepkoe waarmee leerling melkers leren melken, maar een echte kunstkoe. In het kader van een grootscheepse Friesland-reünie, Simmer 2000, willen de initiatiefnemers van het project Fryslân lân fan kei, Friesland land van koeien, ten minste 1000 en maximaal 2000 kunstkoeien in de provincie plaatsen. Inmiddels zijn er al 150 verkocht, voor een prijs van 2000 gulden. De keus is tussen een liggend, een staand en een grazend model.

Het idee voor kunstkoeien is niet nieuw. Eerder stonden zulke koeien in Zurich en Chicago. De organisatoren leek het een goed idee voor de zomerreünie. ‘Als boerenzonen hebben we bedacht de cultuur en nostalgie van Friesland in combinatie met het agrarische bedrijf te promoten.’ Er worden dan ook ‘echte’ zwart-wit koeien voor het project gebruikt, hoewel het de koper vrij staat de koe over te schilderen en er een blauw-witte of een paars-gele van te maken.

De bedoeling van het project is namelijk dat de koper de koe versiert. Kunstenaar Wiebe van der Zee, bekend om zijn schilderijen van koeien, zei over de voorbeeldkunstkoeien, gemaakt door studenten van de kunstacademie van Rotterdam: ‘Zij hebben goed laten zien dat je de koe niet alleen hoeft op te verven. Maar dat er ook een heel bouwwerk van gemaakt kan worden. Ik verwacht er heel wat van.’

Wat het project wel weer typisch Nederlands maakt is een heuse veekeuring in de veemarkthal in Leeuwarden. ‘Daar wordt dan de beste koe uitgekozen’, aldus de projectleider van Simmer 2000, de heer Castelein. Andere plannen met de koeien zijn: een eerste kennismaking op het kunstevenement ‘Oerol’ op Terschelling; de koeien langs de route van de Slagtermarathon over de oude zeedijk en een koeien-elfstedentocht, waarbij grote groepen koeien van stad tot stad verplaatst gaan worden.

Fryske mosterdsop

Uit 'Culinaire reisgids Nederland', een uitgave van ANWB en eerder besproken in deze rubriek, maakten we 'Fryske mosterdsop'.

Gang: soep, voorgerecht
Keuken: Fries
Porties: 4
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
  • 50 gram boter
  • 60 gram bloem
  • 125 ml room
  • 1 liter bouillon afgekoelde
  • Friese mosterd naar smaak
Bereiding
  1. Smelt de boter, voeg de bloem toe en roer dit goed door. Laat het mengsel op een laag vuur circa 10 minuten garen. Schenk vervolgens scheutje voor scheutje de bouillon erbij. Roer de soep glad en laat hem nog 10 minuten, onder af en toe roeren, koken. Roer naar smaak mosterd door de soep, doe het vuur uit en voeg de room toe.

Wat er na afloop van Simmer 2000 met de plastic Holstein Friesians gaat gebeuren is nog niet bekend. Volgens Castelein is er een idee om ze op stal te zetten, maar ‘de kopers besluiten uiteindelijk zelf wat er met hun koe gebeurt’.

 

Deze tekst is gepubliceerd in de Volkskrant van 17 december 1999