Restanten uit het kerstpakket

Maanden geleden alweer werd in deze krant nog hevig discussie gevoerd over kerstpakketten. Nu ze uitgedeeld worden, is de discussie verstomd. Heimelijk is iedereen waarschijnlijk toch best tevreden met het pakket.

De discussie kwam op gang door een krantenbericht dat een bedrijf geen alcohol meer in het kerstpakket zou opnemen, omdat het islamitische werknemers niet voor het hoofd wilde stoten. Geheelonthouders, vegetariers en atheisten namen de fakkel over en spuwden hun afkeer over de inhoud van hun kerstpakket of over het fenomeen kerstpakket in het algemeen. Voorbeelden werden gegeven van bedrijven waar de werknemers het geld liever gezamenlijk naar een goed doel overmaakten.

Toch lijken de meeste mensen wel gelukkig met het presentje van de baas en de ervaring leert dat onbruikbare spullen uit hun pakket met collega’s worden geruild tegen iets bruikbaarders. Het potje paté is vorig jaar geruild tegen een kaasje in blik. Dit jaar wilde een collega een witte wijn ruilen tegen een rode. Maar wat te doen met die produkten uit het pakket die niet meteen afvallen, of waarvoor ook onder collega’s en vrienden geen enkele belangstelling bestaat?

Zonder enige regelmaat worden bij ons de schappen nagekeken op blikken, dozen en potten uit pakketten van vorige jaren. De houdbaarheid wordt nagetrokken en als die nog niet verstreken is, wordt het gewoon weer teruggeplaatst. We komen dan ook wel eens iets tegen dat met terugwerkende kracht geconsumeerd dient te worden. Zo aten we ons de afgelopen weken puistjes aan de slagroomtruffels van vorig jaar en knaagden we aan zachtgeworden soepstengels. De artisjokken vonden hun weg naar de maag via onderstaand recept. Nu ligt er nog een zak knapperbroodjes, die we nooit zelf in huis gehaald hadden en die waarschijnlijk ook niet meer zo knapperig zijn.

 

 

Artisjokbodems met geitenkaas
De artisjokbodems bleken heerlijk in combinatie met geitenkaas. Dit voorgerecht voor vier personen staat in een kwartier op tafel.
Gang: voorgerecht
Keuken: vegetarisch
Porties: 4
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
 • 3 gedroogde tomaatjes
 • 6 zwarte olijven ontpit
 • 2 bosuitjes
 • 1 takje basilicum
 • 100 gram zachte geitenkaas
 • 4 eetlepel olijfolie
 • zwarte peper
 • zout
 • 1 eetlepel citroensap
 • 4 artisjokbodems uit blik
 • 75 gram veldsla
Bereiding
 1. Tomaten in piepkleine stukjes snijden en de olijven in plakjes. Bosuitjes schoonmaken en in ringetjes snijden en basilicum in reepjes. Geitenkaas in dobbelstenen snijden. Dit alles met 1 eetlepel olie mengen en op smaak brengen met peper.
 2. Citroensap met de rest van de olie tot dressing kloppen. Op smaak brengen met peper en zout.

 3. Artisjokbodems laten uitlekken. Veldsla over vier bordjes verdelen. Artisjokbodems erop zetten en vullen met het kaasmengsel. Dressing over vulling en veldsla sprenkelen.

Notities

Serveren met wat brood.

 

Deze tekst is gepubliceerd in de Volkskrant van 17 december 2001