Prinsheerlijke worteltjes

Voor een prins van Oranje zou het toepasselijker zijn dan voor een prins van Wales, maar kroonprins Charles heeft de primeur biologische worteltjes te gaan verkopen. Eerst zal op kleine schaal worden geëxperimenteerd, maar ‘als het loopt, dan wordt het project uitgebreid’, zei een woordvoerder van de prins in het Britse zondagsblad Observer.

Prins Charles is een bekend tegenstander van intensieve voedselproductie. Hij weet zich gesteund door minister Cunningham van Landbouw. Met een financiële injectie hoopt de Britse minister de biologische landbouw te stimuleren tot uitbreiding. Nu nog is die, met een schamele 3/10de procent van de totale Britse landbouw, zwaar ondervertegenwoordigd. Momenteel wordt zeventig procent van alle biologische producten van buiten het Verenigd Koninkrijk geïmporteerd.

Eveneens heeft Cunningham een extra verhoging van het budget met dertig procent aangekondigd – wat neerkomt op ruim anderhalf miljoen gulden – voor onderzoek op het gebied van biologische landbouwmethoden. Daarnaast zal de subsidie aan boeren, die deelnemen aan het akkerbouwprogramma, stijgen van 860 tot 1550 gulden per hectare over de omschakelingsperiode van 5 jaar. Dit brengt het totale bedrag voor onderzoek in de biologische landbouw voor het seizoen ’98/99 op ruim 5 miljoen gulden.

De worteltjes van Charles komen van zijn eigen landgoed Highgrove en zijn zonder chemische middelen gekweekt. Ook aardappelen zullen deel gaan uitmaken van het aanbod. Vooralsnog zullen alleen de buren van Highgrove van de prinselijke worteltjes kunnen genieten. De groente wordt straks aan de deur verkocht. Of de prins ook zelf aan de deur komt, vermeldde de woordvoerder niet.

Voor het volgende recept kún je wachten tot de verse worteltjes van de prins geoogst worden, maar je mag ook winterwortelen gebruiken.

Wortelsalade
Gang: bijgerecht
Porties: 2
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
  • 1/2 koolrabi
  • 1/2 winterwortel
  • 2 handen vol hazelnoten
  • 4 el vier eetlepels azijn uit een potje augurken
  • 2 augurken fijngesneden
  • 2 el acidophilus of vilii een soort yoghurt, verkrijgbaar bij de natuurvoedingswinkel
  • 2 el zilveruitjes
  • peterselie versgeknipt
  • peper
Bereiding
  1. Rasp de groenten grof. Rooster de hazelnoten in een koekenpan. Maak een sausje van azijn, fijngesneden augurken, acidophilus of vilii, zilveruitjes, peterselie en peper. Meng de saus door het koolrabi-wortelmengsel en strooi er de nog warme hazelnoten over.

Notities

Lekker met een aardappelgerecht.

Deze tekst is in april 1998 gepubliceerd in de Volkskrant