Paddenstoelen (AH)

Soms zouden we als keukenpersoneel wensen dat we wisten waar onze lezers hun boodschappen doen. Puur om te kunnen inschatten in hoeverre de lezer aan bepaalde ingrediënten kan komen, die in de recepten in deze rubriek worden gebruikt.

Zo beschreven we 21 oktober j.l. een recept met raapstelen en naar aanleiding daarvan vroeg een stampot raapstelen minnende lezeres zich af waar die groente nu verkrijgbaar is. Welnu, in de Odin groententas van een paar weken geleden én in die van afgelopen week. En daar heb je natuurlijk niets aan als je geen abonnement op de tas hebt.

Waar we soms ook benieuwd naar zijn, is of Volkskeukenlezers in het bezit zijn van de tijdschriften en boekjes met recepten, die door supermarkten en belangenorganisaties op de markt worden gezet. Heeft het zin om op deze plaats een recept uit Allerhande te plaatsen of zit er een grote overlap in de lezers van deze krant en dit gratis advertentieblad van Albert Heijn? Zijn recepten uit Odinieuws, het A4-tje bij de groententas, al bij de lezer bekend?

Omdat we tóch het antwoord op deze vragen niet weten, bespreken we hier een nieuw boekje van Albert Heijn, getiteld Paddestoelen; Aardse smaken in veelzijdige gerechten. Heb je het al in de kast? Probeer dan ook een van de andere recepten uit. De bespreking van dit boekje is kort: is het nog te koop, koop het dan. Het kost bijna niets en het is een aanwinst voor de kookboekenkast. Het is heel aardig vormgegeven, het bevat veel foto’s van de gerechten en smakelijke recepten. We maakten soep met champignons en oesterzwammen en we waren al blij met de aanschaf.

We schreven in bovengenoemd raapstelenstukje ook dat een volwassen mens 400 gram groente per dag moet eten. Dat was natuurlijk om even te kijken of deze rubriek nog wel wordt gelezen. En gelukkig, dat gebeurt: 200 gram is echt genoeg, 150 gram mag ook. Onze excuses aan de lezer die zwetend wakker werd omdat hij droomde over borden vol bloemkool of sperziebonen.

 

Italiaanse paddestoelenbouillon met Parmezaanse room
Dit gerecht zou niet misstaan op de menukaart van een gerenommeerd restaurant.
Gang: voorgerecht
Porties: 4
Auteur: Albert Heijn
Ingrediënten
 • 15 g gedroogde paddestoelen
 • 200 g verse paddestoelen
 • 2 el gedroogde kruiden Italiaans of Provençaals
 • 2 bouillonblokjes
 • 1 dl slagroom
 • 2 el geraspte Parmezaan
 • bieslook
 • 2 chiabatti
Bereiding
 1. Schenk een liter heet water in een pan en week daarin de gedroogde paddestoelen (gedroogde paddestoelen zijn onder andere verkrijgbaar bij delicatessenwinkels).
 2. Vis ze er na een half uur uit en hak ze fijn. Borstel de verse paddestoelen schoon en snij ze in plakken. Breng het weekwater met de geweekte paddestoelen aan de kook.
 3. Voeg de kruiden en de bouillonblokjes toe. Kook de verse paddestoelen ongeveer 5 minuten zachtjes mee. Breng op smaak met peper en zout.

 4. Sla de slagroom stijf, roer de geraspte kaas erdoor en een beetje peper.

 5. Verdeel de soep over kommen en schep er bovenop een toef room. Knip de bieslook erboven fijn.

 6. Meteen opdienen, want anders loopt de geklopte room weg.

 7. Lekker met warme chiabatti en een witte bourgogne.

Deze tekst is gepubliceerd in de Volkskrant van 9 november 2002