Oranje reus (1)

De oranje reus, Cucurbita maxima, zouden we de koning onder de pompoenen kunnen noemen. Zijn koninklijke kleur, zijn ronde vorm en zijn gewicht, dat wel kan oplopen tot 40 kilo, geven hem een majestueuze uitstraling. We gaan deze koning een gezicht geven.

Bij het aanbrengen van ogen en mond ondervinden we geen problemen. Deze liggen alle drie in het oppervlak, dus die snijden we met een scherp mesje uit het pompoenvlees. Nu doemt een probleem op: de neus. De neus steekt uit, dus die kunnen we niet uitsnijden, net zomin als je haar kan laten ‘bijknippen’. Gelukkig helpt de pompoen zelf ons uit dit dilemma; hij heeft een steel.

De ontdekking van de neus komt voor rekening van Joost Elffers. De New Yorkse kunstenaar Saxton Freymann gebruikte Elffers’ idee en sneed een hele koninklijke familie bij elkaar. Samen maakten ze een alleraardigst boekje, Spelen met pompoenen (Terra; f19,50), met recepten van Johannes van Dam.

Het lijkt geen vrolijke familie; de lachende pompoenen in het boekje zijn op een hand te tellen. Omdat de cucurbita maxima zich naar de steel toe plooit – of juist ervan af – krijgen de gezichten vanzelf een gemene uitstraling. De pompoenen kijken bedroefd, geniepig of ronduit boos.

Een van de recepten in het boekje nodigt uit tot spelen, omdat de pompoen in z’n geheel op tafel komt.

 

Dikke pompoensoep

Voor deze dikke pompoensoep, naar een beroemd recept van de Franse kok Paul Bocuse, heb je een gave pompoen nodig van drie tot vier kilo.

Gang: bijgerecht, hoofdgerecht
Porties: 3
Auteur: Paul Bocuse
Ingrediënten
 • 3 tot 4 kilo pompoen
 • 5 witte boterhammen
 • 100 gram geraspte gruyère
 • 1/2 tl zout
 • versgemalen zwarte peper
 • 3 tot 4 dl dunne room
Bereiding
 1. Snij met een scherp mes rond de steel een deksel van de pompoen. Haal met je vingers de pitten en het draderige vlees rond de pitten weg.
 2. Rooster 5 witte boterhammen en snij ze in blokjes.

 3. Vul de holte van de pompoen met laagjes broodblokjes en 100 gram geraspte gruyère, een halve theelepel zout en versgemalen zwarte peper. Giet 3 tot 4 dl dunne room in de pompoen. Snij eventueel een gezichtje in het deksel en leg het op de pompoen.

 4. Plaats de pompoen op een ovenvaste schaal, waarop je hem ook wilt serveren. Zorg ervoor dat de schaal in omtrek groter is dan de pompoen, om eventueel overkokend vocht te kunnen opvangen. Bak de pompoen in de oven op 180 graden in twee uur gaar. In een heteluchtoven is de pompoen in anderhalf uur gaar.

 5. Haal het dekseltje er vanaf, roer met een lepel voorzichtig het pompoenvlees door de vulling en breng de soep zonodig op smaak met peper en zout. Plaats het deksel terug en serveer de soep.

 

Elffers voorspelt dat ‘de creatieve manier waarop hij en Freymann een pompoen met een neus snijden ooit een integraal onderdeel van de Halloween-traditie zal zijn.’ Hoe hij dat voor zich ziet is onduidelijk; zijn pompoenen zijn alleen van bovenaf gezichten. Als ze meegedragen worden in een optocht is het effect weg. En dat zou jammer zijn.

 

Deze tekst is in 1999 gepubliceerd in de Volkskrant