Open dagen

Kunstgeitmelken, aardbeien plukken, bloemen eten, hamburgers bakken. Het kan allemaal dit weekend op de derde ‘Landelijke open dagen biologische landbouw’, georganiseerd door Platform Biologica. Honderdvijfenzeventig biologische bedrijven doen mee dit jaar. Bezoekers kunnen een kijkje nemen in de stallen, de kaasmakerij, de boomgaard, de bakkerij, de kruidentuin of de imkerij.

Leuke dingen doen kan op De Wenning in Orvelte (hennepdoolhof in aangroei zien en de laatste asperges steken, beide dagen), Natuurlijk Genoegen in Driehuizen (schapen scheren, ponyrijden en een wandeltocht door de landerijen, zondag), geneeskruidenkwekerij A.Vogel’s in Elburg (een tentoonstelling van vogelverschrikkers, vandaag), ’t Oerset in Oostermeer (een boottocht met een milieuvriendelijke boot, zondag) en De Klompenhoeve in Egmond a/d Hoef (kaasmaken, wilgentenen vlechten en kunstgeitmelken, zaterdag).

Proeven kan bij De Kostfleurn in Dalen (ekologisch ijs, beide dagen), ’t Gelders Eiland in Lobith (eigen gemaakte sappen, zondag), De Morene in Drouwen (aspergehapjes, vandaag), Zonnehoeve in Zeewolde (bakkerij, proeverij, zondag), De Mekkerast in Saldeburen (biologische markt, barbecue en geitenijs, zondag), Het Engelenveld in Olst (ijsmakerij, beide dagen), De Hogeweide in Utrecht (biologische bowl, zondag) en in Varik bij Yolande Vanderhoeven (bloemen, vandaag). Voor belangstellenden heeft ze een lijst met eetbare planten en hun toepassing.

Verras je vrienden op lavendelkoekjes. Informeer eerst even tussen neus en lippen of ze dit stukje gelezen hebben en vraag ze dan wat ze proeven.

Lavendelkoekjes
Gang: gebak
Porties: 30 stukjs
Ingrediënten
 • 100 gram basterdsuiker
 • 150 gram bloem
 • 5 eiwitten
 • 75 gram gesmolten boter
 • 1 zakje vanillesuiker of een halve theelepel essence
 • 3 eetlepels lavendelbloemen vers of gedroogd
Bereiding
 1. Meng de suiker met de bloem en roer een voor een de eiwitten erdoor. Roer de gesmolten boter erdoor, de vanille en de lavendel en zet het geheel 10 minuten in de koelkast.
 2. Verwarm de oven op 220 graden, bestrijk een bakplaat met boter of leg er een beboterd vel bakpapier op.
 3. Schep het deeg met een eetlepel op de bakplaat. Het moet meteen uitvloeien tot zeker twee keer de grootte. Doet dat het niet, roer dan nog wat koud water door het deeg. Zorg dat er voldoende ruimte tussen de koekjes overblijft, anders lopen ze tegen elkaar aan.
 4. Bak de koekjes in 5 minuten heel lichtbruin, schep ze van de bakplaat en probeer ze een beetje op te rollen rond een eetstokje of potlood.
 5. Pas op dat je je vingers niet verbrand; niet opgerold zijn de koekjes ook lekker.
 6. Smeer de bakplaat weer in voor de volgende ronde.
Deze tekst is in juni 2002 gepubliceerd in de Volkskrant