Ontbijt

Een verstandig mens begint een zware dag nooit zonder eerst een voedzaam ontbijt naar binnen gewerkt te hebben. Anders komt de man met de hamer onherroepelijk langs.

Uit ervaring weet ik dat je het langer uithoudt als je goed ontbeten hebt. Als dan de lunch door weersomstandigheden vertraagd is of even snel genuttigd moet worden, prijs je jezelf gelukkig dat je de tijd genomen hebt om uitgebreid te ontbijten.

De recepten hieronder zijn stuk voor stuk echte dagbrekers. Ze geven je een grote dosis energie. De hoeveelheden zijn voor twee personen, tenzij anders vermeld.

 

Havermout
Gang: ontbijt
Keuken: Buitensport
kJoules: 2405 kcal
Ingrediënten
  • 50 gr havermout
  • 50 gr gierst of couscous
  • 60 gr magere melkpoeder
  • 50 gr ongezouten noten gehakt
  • 70 gr gedroogde vruchten en zaden (abrikozen, rozijnen en zonnebloempitten) fijngesneden
  • 1 gr zout
  • 500 ml water
Bereiding
  1. Laat alle ingrediënten een nacht in 250 ml water weken!

  2. Breng 250 ml water de volgende ochtend aan de kook, voeg de geweekte pap toe, laat die een kwartiertje pruttelen. Blijf daarbij roeren en vergeet niet ook zeer zorgvuldig de bodem van de pan te beroeren! Voeg eventueel nog wat water toe.

  3. Je kunt ook de pap aan de kook brengen en na hem even doorgekookt te hebben in een warme slaapzak zetten.
  4. De pap is klaar als de gierst gaar is.
Notities

Kook je dit ontbijt voor een grote groep, verpak de vruchtjes dan apart. Week de pap niet, maar kook 's ochtends de helft van het benodigde water met de vruchtjes, giet dat op de droge pap, zet hem 10 minuten weg in een slaapzak en kook ondertussen de rest van het water. Giet dat op de gewelde pap, roer goed door en schep hem op.

 

Maïspap
Gang: ontbijt
Keuken: Buitensport
Porties: 2
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
  • 100 gr maismeel of polenta
  • 100 gr couscous of griesmeel
  • 60 gr melkpoeder
  • 70 gr gedroogde vruchten (bv. appeltjes, vijgen en dadels) fijngesneden
  • 1 gr zout
  • 7 dl water
Bereiding
  1. Laat de ingrediënten een nacht in de helft van het water weken!

  2. Breng de rest van het water de volgende ochtend aan de kook, voeg het geweekte mengsel toe en laat het aan de kook komen, terwijl je goed in de pan blijft roeren! Zet de pap 5 minuten in een nog warme slaapzak. Lekker met honing.
Notities

Kook je dit ontbijt voor een grote groep, verpak de vruchtjes dan apart. Week de pap niet, maar kook 's ochtends de helft van het benodigde water met de vruchtjes, giet dat op de droge pap, zet hem 10 minuten weg in een slaapzak en kook ondertussen de rest van het water. Giet dat op de gewelde pap, roer goed door en schep hem op.

Energie en gewicht per portie

2195 kJ

165 gram

 

Rijstepap
Deze maagvuller combineert goed met wat lichtere avondmaaltijden als IJslandse boerenkool (2115 kJ), Kashmir Curry (2575 kJ) of Pestopasta (2684 kJ).
Gang: ontbijt
Keuken: Buitensport
Porties: 2
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
  • 100 gr rijstemeel
  • 100 gr melkpoeder
  • 100 gr ongezouten noten gehakt
  • 50 gr gestampte muisjes
  • 50 gr kokos
  • 1 gr zout
  • 6 dl water
Bereiding
  1. Doe het mengsel in een pan. Breng 6 dl water aan de kook en laat het even doorkoken. Roer het water scheut voor scheut door de pap tot ze op de gewenste dikte is.
Notities

Wie van een minder zoete pap houdt, kan de hoeveelheid muisjes halveren of in plaats van muisjes per persoon twee anijsblokjes in de pap doen. De geleverde energie neemt dan vanzelfsprekend af.

Energie en gewicht per portie

3390 kJ

200 gram

 

 

Muesli
Gang: ontbijt
Keuken: Buitensport
Porties: 2
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
  • 300 gr muesli met noten
  • 1 gr zout
  • 60 gr melkpoeder
  • 4 dl water
Bereiding
  1. Doe het mengsel in een pan. Breng 4 dl water aan de kook. Roer het water scheut voor scheut door de pap tot ze op de gewenste dikte is.
Notities

Neem echt muesli met noten, anders haal je de gegeven energie niet. Bovendien slurpt gewone muesli meer water op.

Energie en gewicht per portie

2550 kJ

180 gram