Niet weggooien: wortelloof, broccolistelen en bietenblad!

Heb je wel eens gedacht ‘Toch zonde dat ik dat bietenblad of dat wortelloof weggooi. Kan ik daar niet iets lekkers mee maken?’ Ik heb me dat in ieder geval wel eens afgevraagd en ik ben aan het experimenteren gegaan. En wat blijkt? Een pesto van wortelloof is niet te versmaden!

En er zijn nog wel meer restanten van groenten en fruit die een betere bestemming verdienen dan de GFT-bak (of een huisdier, als konijn of kip). Een soep op basis van de stronken van de broccoli of van stronk en bladeren van bloemkool bijvoorbeeld. Of wat dacht je van een heerlijk zachte soep van aardappel met bietenblad?

Ik heb een paar recepten op rij gezet om je te inspireren meer met groente en fruit te doen dan je wellicht gewend was.

Pesto van wortelloof, pijnboompitten en amandelen
Gang: bijgerecht, borrelhap, dip, salsa
Keyword: vegetarisch
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
  • 1 bos loof van een bos wortelen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 50 gr pijnboompitten
  • 50 gr amandelen
  • 1 tl zout
Bereiding
  1. Rooster de pijnboompitten en de amandelen.

  2. Breng 1 liter water aan de kook. Snijd de onderste harde delen van de stelen af en blancheer de rest van het loof een paar minuten in het kokende water.

  3. Doe de blaadjes in een vergiet en laat ze afkoelen.

  4. Doe alle ingrediënten in een blender. Meng het en voeg indien nodig nog wat extra olijfolie toe. 

Soep van bloemkool- of broccolistelen
Gang: soep
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
  • 2 teen knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 1 stronk bloemkool (inclusief het blad) of 2 stronken van broccoli
  • 2 aardappelen
  • 1 liter bouillon
  • zwarte peper naar smaak
  • zout naar smaak
  • kerrie of andere smaakmaker, als basilicum of nootmuskaat naar smaak
  • handvol pijnboompitten of andere zaden
Bereiding
  1. Pel de knoflook en snij de tenen in grove stukken.

  2. Verwarm de olijfolie in een soeppan en smoor de knoflook daar even.

  3. Snijd het onderste plakje van de stelen af (dat kan fijngesneden wèl naar de kippen; die zijn dol op kool). Trek met een mesje de schil van de broccolistelen. Als het breekt, is het zacht genoeg om te verwerken. Helemaal schillen hoeft niet! Bloemkool is al zacht genoeg. Was de stronken (en de bloemkoolbladeren).

    Schil de aardappelen.

  4. Snijd de groente en de aardappelen in grove stukken en voeg ze toe aan de pan.

  5. Giet de helft van de bouillon erbij en breng aan de kook. Kook aardappelen en stelen in ca. 15 minuten gaar. Pureer ze met een staafmixer.

  6. Voeg de andere helft van de bouillon toe en breng de soep aan de kook. Breng op smaak met peper, zout en een smaakmaker naar keuze.

  7. Rooster de pitten of zaden. Strooi ze over de kommen met soep.

Soep van aardappel en bietenblad
Gang: Appetizer, soep, voorgerecht
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
  • 1 kleine ui of 2 sjalotjes
  • 4 eetlepels olijfolie
  • loof bosje rode bieten
  • 2 middelgrote aardappelen
  • 1 liter bouillon
  • 1 theelepel tijm
  • zwarte peper naar smaak
  • zout naar smaak
  • 4 eetlepels (soja)room
  • druppels citroensap naar smaak
Bereiding
  1. Pel de ui/sjalot en de knoflook snij ze in grove stukken. Verwarm de olie in een soeppan en smoor de ui en knoflook tot de ui zacht is.

  2. Schil ondertussen de aardappelen en snij ze in dobbelstenen.

  3. Was het bietenblad, verwijder eventueel slechte blaadjes en snij het grof.

  4. Schep de ui en knoflook uit de pan en doe ze in een soepkom.

  5. Doe de aardappelblokjes en het bietenblad in de soeppan en smoor ook deze een paar minuten. Als de aardappelen beginnen te plakken, doe je de helft van de bouillon erbij.

  6. Breng de soep aan de kook en kook de groenten in 15 minuten gaar. Pureer de soep, voeg het restant van de bouillon en de ui/knoflook toe. Breng weer aan de kook. Breng op smaak met citroen, peper, zout en tijm.

  7. Serveer de soep in kommen met een schep (soja)room erin. Probeer een smiley of een ander figuurtje te maken!