Niet weggooien: schil van (water)meloen!

Eerder schreef ik over het nuttig in gerechten verwerken van stronken en loof, dat je zonder na te denken zou weggooien. Op de website van ‘Het kan wel’ kwam ik nog de volgende tips tegen. Ik heb ze nog niet uitgeprobeerd, maar ga dat zeker doen!

De schil van een watermeloen

De schil gooien we meestal bij het GFT-afval, maar dat is zonde. De schil is gewoon eetbaar en helpt bijvoorbeeld tegen een hoge bloeddruk. Je kunt de schil inmaken of fermenteren, maar je kunt ook gewoon de meloen met schil en al in stukken snijden en in de blender doen. Kruiden naar smaak toevoegen. De kleur van deze smoothie kan wel een beetje teleurstellen…

Wil je wel een mooie kleur, dan kun je de meloen eerst met een dunschiller schillen. Je verwijdert dan alleen de groene schil, Dat raad ik je ook aan voor de volgende bereidingswijzen.

De makkelijkste manier om de schil te verwerken is om hem in fijne reepjes te snijden en in een pot te doen, waaruit je net de laatste augurk gevist hebt. Laat het een nacht in de koelkast staan en je hebt al zure meloenschil. Probeer hem eens in een salade.

Je kunt ook het recept gebruiken voor ‘Pickles van meloenschil’. Dit is misschien wat bewerkelijker. Het levert je wel een paar potjes pickles op, die je later nog eens open kan maken om aan een salade toe te voegen of om bij de borrelhap te serveren.

Voor wie het aandurft, kan proberen de schil te fermenteren. Dat is een proces waarbij zonder zuurstof bacteriën, schimmels of gisten natuurlijke stoffen afbreken. Yoghurt, wijn, olijven en zuurkool zijn bekende voorbeelden van gefermenteerd voedsel.

Pickles van meloenschil

Recept om ook de schil van een meloen te verwerken tot iets eetbaars. Geschikt voor alle meloensoorten. Lekker bij kaas of gewoon zomaar.

Gang: bijgerecht
Keyword: inmaken, zuur
Porties: 4 potjes
Auteur: Taste of home
Ingrediënten
 • 8 kopjes watermeloen enkel de schil
 • 6 kopjes water
 • 1 kop zeezout
 • 4 kopjes suiker
 • 2 kopjes witte azijn
 • 6 kaneelstokjes
 • 1 tl kruidnagels
 • 1 tl peperkorrels
Bereiding
 1. Snijd met een dunschiller de groene schil van de meloen. Verwijder het vruchtvlees. Snijd de schil in blokjes van +/- 2 cm.

 2. Doe de schil in een glazen of roestvrijstalen kom, voeg zout toe en zoveel water dat de schillen onder staan. Roer door. Laat minimaal 2 uur of overnacht pekelen in de koelkast. Spoel de schil vervolgens goed af en laat uitlekken.

 3. Breng de suiker, azijn, water, 2 kaneelstokjes, kruidnagel en peperkorrels aan de kook. Voeg de schil toe en breng terug aan de kook. Zet het vuur lager en laat onbedekt, 10 minuten pruttelen of tot de schil gaar is. Verwijder de kaneelstokjes.

 4. Steriliseer de potten en de deksels in kokend water. Zet ze ondersteboven op een schone theedoek om uit te lekken.

 5. Verdeel de stukjes schil over de potten en voeg een kaneelstokje toe aan elke pot. Vul de potten aan met het kookwater. Zorg dat er geen luchtbellen zijn en draai het deksel stevig op de pot.

 6. Je kunt ze nu laten afkoelen en de pickles van meloenschil ongeveer één maand in de koelkast bewaren. Als je de potten pasteuriseert of steriliseert kan dit zelfs langer.

Notities

https://www.tasteofhome.com/recipes/watermelon-rind-pickles/

Gefermeenteerde schil van watermeloen
Gang: bijgerecht
Keyword: fermentatie, fermenteren, inmaken
Auteur: Jokuhgoesraw
Ingrediënten
 • 1 watermeloen biologisch
 • 1 eetlepel zeezout
 • 3 koppen gefilterd water
 • 1 druivenblad of zakje zwarte thee voor de tannine die ervoor zorgt dat de stukjes water meloenschil knapperig blijven
Bereiding
 1. Snijd de groene schil met een dunschiller heel dun eraf. Snijd het vruchtvlees eruit, maar laat wat zitten aan de witte schil die je over hebt. De witte schil snijd je vervolgens aan stukjes.

 2. Een deel van het vruchtvlees doe je in de sapcentrifuge of slowjuicer om er sap van te maken. Vermeng het water met het zeezout.

 3. Vul de weckfles voor 1/3 met het sap en doe de stukjes schil erbij. Vul alles tot 1 cm onder de deksel met het zoute water. Dek alles af met het druivenblad of hang het zwarte theezakje in de pot.

 4. Laat minimaal 7-10 dagen op het aanrecht staan. Proef daarna. Als het je smaak is, zet het dan in de ijskast. Daar zal het heel langzaam verder fermenteren. Het is heerlijk!

Notities

http://www.jokuhgoesraw.nl/de-veelzijdige-watermeloen/