Mosselen

Hoewel de ‘R’ nog lang niet in de maand zit, maakt de Vereniging van Mosselhandelaren zich al druk om het tijdstip van aanlevering van de eerste mosselen. Vooral Belgische restauranthouders scheppen er eer in de Zeeuwse schelpdieren als eersten te serveren en daar ook wat meer voor te betalen.

Om te voorkomen dat de handelaren steeds eerder de markt opgaan, heeft dit jaar het gros van de Zeeuwse mosselhandelaren, goed voor 90 procent van de omzet, schriftelijk toegezegd niet voor 16 juli om 14.00 uur de eerste mosselen aan te bieden. De politie in Yerseke heeft toegezegd een oogje in het zeil te houden. Veel kan zij niet doen, maar de politie zal de namen van de betreffende handelaren doorspelen naar de Vereniging van Mosselhandelaren, zodat degenen die contractbreuk plegen de afgesproken boete opgelegd kunnen krijgen.

Mosselen worden in Nederland gekweekt in Waddenzee en Oosterschelde. De enige afslag is in Yerseke. Daar wordt jaarlijks het grootste deel van de 300.000 ton Europese mosselen verhandeld. Dan zijn de mosselen 2 tot 3 jaar oud. Ze begonnen hun korte leven als mosselzaad, dat in mei opgevist wordt en in dieper water wordt uitgezaaid. Half volgroeid worden ze nogmaals opgevist en naar percelen gebracht, waar ze opgroeien tot consumptiemosselen. De percelen worden door de overheid aan de mosselvissers verpacht.

Mosselen, de ‘konijnen onder het zeewild’ aldus J.W.F. Werumeus Buning, worden al lang voor consumptie gekweekt. In 1235 leed een Ier, genaamd Walton, schipbreuk in Frankrijk. Hij wist in zijn levensonderhoud te voorzien door ’s nachts boven de baai met netten vogels te vangen. Toen hij ontdekte dat er op de palen waarmee hij de netten vastzette mosselbroed groeide, schakelde hij over op de mosselvangst; hij plaatste lange rijen stokken in het water.

De baai waar het begon, die van Abegon, staat tot op de dag van vandaag vol met mosselpalen. De mosselen op deze palen hangen door de getijbeweging een gedeelte van de dag boven water. In Nederland groeien de mosselen in bakken op de zeebodem, dat als voordeel heeft dat de mosselen permanent onder water staan en zodoende volcontinu kunnen groeien. De Spanjaarden, die met de Nederlanders wedijveren in productie, doen het weer anders. Zij laten de mosselen groeien op touwen aan grote, drijvende pontons.

Mosselen zijn rijk aan hoogwaardige voedingsstoffen, zoals mineralen, vitaminen en eiwitten. Ze bevatten weinig vet, dat evenwel rijk is aan meervoudig onverzadigde vetzuren, die cholesterolverlagend werken.

Verpakte mosselen
Een bewerkelijk recept, o.a. voor mensen die gruwen van de aanblik van een gekookte mossel, maar de smaak niet zouden willen missen.
Gang: bijgerecht, hoofdgerecht
Keuken: schelpdieren
Porties: 4
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
  • 1,5 kg mosselen schoongemaakt
  • 1/2 dl water
  • 1/2 dl droge, witte wijn
  • 1 eetlepel citroensap
  • 24 draadjes van 20 cm
  • 3 sneetjes gedroogd wit brood
  • 1/2 dl room
  • 1 ei
  • 1 eetlepel basilicum fijngehakt
  • 1,5 eetlepel peterselie fijngehakt
  • zout
  • peper
  • 1 dl olie
  • 2 dl tomatensap
Bereiding
  1. Kook de schoongemaakte mosselen in water, droge, witte wijn en citroensap gedurende 5 minuten. Verwijder dichtgebleven mosselen. Haal de weekdieren uit hun schelpen en hak ze fijn. Gooi 24 lege, maar hele schelpen niet weg; die hebben we zo weer nodig. Leg daarvoor 24 draadjes in warm water.

  2. Verkruimel het wit brood en prak daar de mosselen, room, ei, fijngehakte basilicum, peterselie, zout en peper door. Vul hiermee 24 schelpen en knijp ze dicht. Verwijder gemorste vulling aan de buitenkant van de schelp en knoop hem met een draadje stevig dicht. Leg de knoop op het dikste gedeelte van de schelp.

  3. Verwarm de oven voor op ca 175 graden. Giet in een ovenschotel olie en tomatensap en roer dit door elkaar. Leg er de gevulde mosselen in en laat ze in de oven 10 minuten stoven. Haal ze daarna uit het stoofvocht en verwijder de draadjes. Serveer met het stoofvocht als saus erbij.

 

Deze tekst is gepubliceerd in de Volkskrant van 8 juli 1997