l’Hirondelle

Ze gaan langer mee, zijn minder milieubelastend, veel lichter en makkelijker in het gebruik. Daarom is biologische melkproducent Zuiver Zuivel kort geleden overgestapt op statiegeldflessen van plastic. In de begeleidende kleurenfolder: ‘Bovendien is het een verpakking van deze tijd: de fles is licht en hersluitbaar met de lekvrije klikdop, waardoor de fles ook na opening liggend in de koelkast bewaard kan worden.’ Het materiaal is uitvoerig getest op smaak en veiligheid.

Het werd al langer toegepast in de verpakking voor kindervoeding. En als kinderen er niet ziek van worden, kunnen wij er waarschijnlijk ook wel tegen. Hoe we het gemis aan gezellig rinkelende flessen tijdens het boodschappen doen gaan opvullen, moeten we nog zien. Misschien moeten we maar wat vaker naar de glasbak.

Zuiver Zuivel zelf is – sinds een jaar alweer – ook in een nieuwe verpakking opgegaan: Ecomel, de ‘business unit van Campina Melkunie voor biologische zuivelproducten’. Zo staat het op de website. Ook zuivelfabriek De Vereeniging in Limmen en kaasmakerij De Zwaluw in Udenhout behoren tot de stal van Ecomel. Gelukkig blijven de drie bedrijven onder hun eigen naam produceren, want bij Ecomel denken we toch vooral aan chocomel. En dat is niet eens van Campina.

De Zwaluw maakt een heel bijzondere kaas, l’Hirondelle, Frans voor ‘zwaluw’ en geaffineerd met een biologische pinot blanc uit de Elzas. Dat betekent niet dat de kaas met wijn overgoten wordt, zoals een illustratie op de website van Ecomel suggereert. ‘Dat klopt niet helemaal, maar was meer een poging’, aldus Ecomel. Affineren betekent het rijpen van kaas en in dit geval dat de kaas tijdens het rijpen regelmatig schoongemaakt wordt met een in witte wijn gedoopte spons.

Oorspronkelijk komt de kaas uit de Elzas, waar hij in grotten bewaard werd. Nu maakt De Zwaluw gebruik van ‘grotachtige ruimten’. De kaas wordt vegetarisch gestremd en dat maakt hem ook voor veganisten geschikt. (Dit klopt natuurlijk niet! Zie hier een stukje met uitleg en correctie) Hij is vol en romig, want 50+, en heeft een warme kleur en smaak. De kaas wordt geleverd in twee uitvoeringen, de gewone van koemelk of de l’Hirondelle au chèvre van geitenmelk.

Ecomel geeft op de website drie recepten met l’Hirondelle. Kroketjes met Provençaalse kruiden, een slaatje als bijgerecht en een tomaat-courgetteschotel. We kozen voor het laatste, een simpel ovengerecht.

Tomaat-courgetteschotel
Gang: bijgerecht
Porties: 4
Ingrediënten
  • 4 tomaten
  • 1 courgette
  • 200 gram l'Hirondelle in plakken
  • 1 teen knoflook
  • rozemarijn
  • peper
  • zout
Bereiding
  1. Verwarm de oven op 180°C. Snij de tomaten en de courgettes in dunne schijven. Leg ze in lagen in een ingevette ovenschotel. Hak de knoflook en de rozemarijn fijn. Breng op smaak met peper en zout en strooi de gehakte knoflook en de rozemarijn erover. Leg de plakjes l'Hirondelle erop en wat klontjes boter. Plaats de schaal 45 minuten in de oven.
Notities

Serveer er pasta bij en drink bij de maaltijd een glas pinot blanc uit de Elzas.

Deze tekst is in februari 2001 gepubliceerd in de Volkskrant