Lekker gezond

‘Genoeg van sla?’ kopte de advertentie bij het vijfde nummer van Lekker gezond, een nieuw tijdschrift ‘over gezond eten en gezonde producten’. Hoewel het tijdschrift Sla niet expliciet in de advertentie wordt vermeld, kwam de vraag bij ons een beetje katterig over.

Volgens adjunct-hoofdredacteur Margriet van Aalten is dat ook wel een beetje zo bedoeld. Maar het is vooral zo dat mensen vegetarisch eten nog steeds vaak associeren met sla. Met het boek Lekker gezond vegetarisch, waarvoor de advertentie bedoeld was, wil de redactie aantonen dat vegetarisch meer is dan sla alleen.

Dit boek is alweer het tweede op rij. Eerder zag Lekker gezond salades het licht. Ook hiermee werd al bewezen dat vegetarisch meer is dan sla, namelijk dat sla meer is dan vegetarisch; het boek bevat ook recepten voor salades met vlees en vis. Lekker gezond is geen blad met uitsluitend vegetarische recepten.

Het accent van de artikelen ligt volgens Van Aalten op gezond eten en het idee dat gevarieerd eten gezond is. Dat komt in het nummer dat nu in de kiosken ligt tot uiting in een artikel over de gezonde kracht van wijn, iets over vitaminen en nepvitaminen en een stuk gewijd aan het voorkomen van maagklachten. Tips: eet meerdere kleinere maaltijden per dag; ga pas 2 tot 3 uur na het eten liggen; draag geen strakzittende kleding; drink en rook niet te veel en vermijd koolzuurhoudende dranken, koffie, thee en chocola. Of neem een tabletje Blabla 2002 om brandend maagzuur te verhelpen, zoals blijkt uit de advertentie van Blabla, die direct na het artikel komt.

Echte advertorials ontdekten we echter niet en Lekker gezond zou wel eens kunnen uitgroeien tot een ware concurrent van Sla, dat na een restyling oog heeft voor ‘eten, drinken, gezond leven, lifestyle, restaurants, koken en mensen’, aldus de ondertitel. Lekker gezond gaat daar ook een beetje over, maar dat zetten ze niet op de cover.

Juist deze verbreding van activiteiten en de nadruk op lifestyle, zien abonnees wellicht als een verarming. Sla-lezers die overstappen op Lekker gezond, is voor Van Aalten een duidelijk signaal dat ze inderdaad genoeg hebben van Sla. We wachten nog op een reactie van Sla zelf.

Nu eerst een smakelijk recept – met vis – uit het voorlaatste nummer van Lekker gezond, waar we meerdere malen lekker en hopelijk ook gezond uit gegeten hebben:

 

Gebakken schol met pijnboompitten
Gang: bijgerecht
Keuken: vis
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
 • 500 g scholfilet
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 2 pomodori in blokjes of een blikje tomatenblokjes
 • 1 citroen
 • 1 eetlepel gehakte peterselie
 • 60 g geroosterde pijnboompitten
 • peper
 • zout
Bereiding
 1. Verhit wat olijfolie in een koekenpan. Droog de filets met keukenpapier en bestrijk ze met olijfolie. Bak ze 5 minuten aan de velloze kant. Beweeg en keer ze niet. Schep ze uit de pan en leg ze met de gebakken zijde omhoog op voorverwarmde borden.

 2. Bak de tomatenblokjes 1 minuut in de hete pan, blus af met sap van de citroen, zout en peper.

 3. Geef de blokjes bij de vis en garneer met peterselie en pijnboompitten.

Notities

Combineert goed met bruine rijst.

 

Deze tekst is gepubliceerd in de Volkskrant van 7 januari 2002