Lagere temperaturen

Nee, de kop van dit stukje is niet van plaats verwisseld met die van het weer. Het is ook geen voorspelling, maar een aanbeveling: het startsein van een campagne van het Voedingscentrum om de temperatuur in de koelkast vooral tussen 4 en 7 º C te houden.

Wij schijnen daar niet zo op te letten en dat kan gevaarlijk zijn: ‘Bij temperaturen boven de 7 ° C krijgen ziekmakende organismen zoals bacteriën meer kans waardoor gezondheidsrisico’s ontstaan. Door de koelkast in te stellen op de juiste temperatuur zijn veel voedselvergiftigingen te voorkomen,’ aldus het Voedingscentrum. We namen onmiddellijk de proef op de som: de temperatuur in de Volkskeukenkoelkast is onderin 8 º en bovenin zelfs 9 º C. Dat is dus te hoog.

Als de temperatuur waaronder voedingsmiddelen bewaard moeten worden zo nauw komt, kwamen voedselvergiftigingen voor de tijd van de koelkast dan zoveel vaker voor? We speculeren hier even en denken van niet. Onze voorouders hadden vroeger weliswaar geen koelkast, maar daar werd de melk elke dag vers aan huis bezorgd. Pesto, kappertjes en tomatenketchup hadden hun weg naar de meeste keukens nog niet gevonden. Potten augurken, flessen olie en azijn kunnen net zo goed of beter buiten de koelkast worden bewaard. Kliekjes hadden onze voorouders waarschijnlijk ook niet. Omdat calorierijke tussendoortjes als marsen, müslirepen of magnums nog niet waren uitgevonden, gingen de borden schoon leeg in die tijd.

Het volgende recept is, mits de koelkast voldoende koelt, zeker een paar dagen houdbaar. Het is lekker op een warme dag:

 

Koude komkommersoep met meloen
Gang: hoofdgerecht, maaltijdsoep
Keuken: vegetarisch
Porties: 4
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
 • 3 komkommers
 • zout
 • 1/8 watermeloen
 • ½ honingmeloen
 • 1 friszure appel
 • 1/2 citroen sap
 • 50 g gedroogde tomaten
 • 2 el magere yoghurt
 • 1 el fijngehakte dille
 • 1 el olijfolie
 • zwarte peper
Bereiding
 1. Een halve komkommer in blokjes snijden. De rest schillen, fijnsnijden en door een fijnmazige roerzeef draaien. Meloenen ontpitten en vruchtvlees in blokjes snijden. Appel schillen, klokhuis verwijderen, grof raspen en met wat citroensap besprenkelen. Gedroogde tomaten in reepjes snijden.
 2. Yoghurt loskloppen met rest van citroensap, peper en ¾ van de dille. Meloen- en komkommerblokjes, tomaatreepjes en appel door de yoghurtsaus scheppen. Tot slot komkommervocht toevoegen en voorzichtig doorroeren.

 3. Soep over 4 borden verdelen en garneren met dille.
Notities

Lekker met brood, humus en geitenkaas.

Om ons te helpen de juiste temperatuur in te stellen, verstrekt het Voedingscentrum gratis koelkastthermometers en de folder Bewaarwijzer. Daar had Arthur Dent, een van de hoofdrolspelers uit de trilogie in vier delen, getiteld The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy van Douglas Adams, nog wat van kunnen opsteken. In deel vier komt hij na lange afwezigheid weer thuis. Hongerig als hij is, pakt hij de drie minst harige dingen uit de koelkast en zet ze op een bord. Omdat ze geen pogingen doen weg te lopen, noemt hij ze ‘ontbijt’ en eet ze op. Zulke dingen gebeuren echter alleen maar in verhaaltjes. Neem de aanbevelingen van het Voedingscentrum dus maar serieus. Bestellen van de gratis Bewaarwijzer en de koelkastthermometer kan op www.voedingscentrum.nl of telefonisch op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur: 070-3068888. Zolang de voorraad strekt.

 

Deze tekst is gepubliceerd in de Volkskrant van 10 juni 2002