Koeien tegen depressie

De open dagen bij de biologische boer komen er weer aan. Dit jaar worden ze gehouden op 22 en 23 juni. Vooral depressieve mensen en kinderen met autistische stoornissen zouden misschien eens bij de boer moeten gaan kijken. En dan vooral bij boeren met dieren.

Uit een onderzoek van Wageningen UR/Plant Research International onder zorgverleners, zorgboeren en patiënten blijkt voor mensen met een psychiatrische stoornis of een verstandelijke handicap de omvang met landbouwhuisdieren heilzaam te zijn. De dieren bieden veiligheid en uitdagingen, waardoor de patiënten zich kunnen ontwikkelen.

Hoe leuk de open dagen ook zijn, of die heilzame werking ook wordt bereikt door een eenmalig bezoek aan de biologische boer, lijkt niet aannemelijk. Het onderzoek op dit terrein staat echter nog in de kinderschoenen. Verder onderzoek zou zich kunnen richten op een bredere therapeutische inzet van dieren en een betere afstemming van de behoeften van cliënten op de mogelijkheden van verschillende soorten landbouwhuisdieren, aldus het persbericht van de universiteit. Bij dat laatste kunnen we ons alles voorstellen; op een koe reageert iemand nu eenmaal anders dan op een kip of op een varken. Zelfs mensen zonder psychiatrische problemen.

‘Een koe is een dromerig, warm beest. Depressieve mensen voelen zich bij het borstelen of voeren rustig worden,’aldus onderzoeker Jan Hassink op de website van de Universiteit Wageningen. Hij voegt daaraan toe: ‘Ze is ook wel wat groot, dus sommige mensen voelen zich juist angstig.’ Zijn koeien rustgevend voor depressivelingen, kijken naar kippen blijkt heilzaam te zijn voor kinderen met autistische stoornissen.

In zo’n therapeutische omgeving misstaat een maaltijd met vlees. Daarom een vegtarische maaltijd met feta:

Aardappel-courgette-fetaschotel


Gang: hoofdgerecht
Porties: 3 personen
Ingrediënten
 • 2 sjalotjes of een ui
 • 1 teen knoflook
 • 2 tl olie
 • 450 gram minikrieltjes of aardappelblokjes
 • 1 courgette
 • 2 tl Italiaanse kruiden
 • 2 eieren
 • 150 gram feta
 • 4 el melk of room
 • peper
 • zout
Bereiding
 1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snipper de sjalotjes en de knoflook fijn. Verhit olie in een koekepan en fruit de sjalotjes zachtjes goudgeel. Knoflook en aardappel toevoegen en zachtjes meebakken. Was intussen de courgette en snij hem in blokjes. Courgette en kruiden door aardappelmengsel scheppen en ongeveer 5 minuten meebakken. Breng op smaak met peper en zout. Splits de eieren en prak de dooiers met de feta fijn. Klop de eiwitten stijf en schep het voorzichtig door het fetamengsel. Vet een ovenschaal in en schep het aardappelmengsel erin. Schenk het fetamengsel erover en strijk het uit. In het midden van de oven in circa 20 minuten gaar en goudbruin laten worden. Direct serveren.
Notities

Variaties mogelijk: met een pepertje, met knoflook, met andere kruiden.

Deze tekst is gepubliceerd in de Volkskrant van 29 april 2002