Knoflook (3)

Over een handige knoflookpeller schreven we 5 februari jl en dat we niet wisten waar die in Nederland te koop was. Nou, de lezer wist het wel. Nog dezelfde avond rolde er op de redactie een fax binnen. Een lezer meldde er bij de Bijenkorf een gezien te hebben, maar die kostte 15 gulden en dat vond hij teveel geld. Later kwam die lezer er een bij Blokker tegen voor 3,95. Toch maar gekocht en nu razend enthousiast over de knoflookpeller: ‘Eigenlijk een uitvinding die best 15 gulden waard is.’

We hebben de twee verschillende rolletjes in huis gehaald en aandachtig bekeken en uitgeprobeerd. Het Blokker-rolletje is dennengroen, vrij slap en in de aanbieding -was f4,95 volgens de prijssticker.

Die van de Bijenkorf komt van Zyliss, is kobaltblauw en vrij stevig. Dankzij een andere lezer weten we dat dezelfde roller in een andere verpakking ook te koop is bij Studio Bazar en Albero, beide in Amsterdam. Rotterdamse knoflookliefhebbers kunnen terecht bij Het Kookpunt. Volgens de verkoopster van Studio Bazar is Zyliss gestopt met de fabricage van gele en groene exemplaren; blauw is de huiskleur van het merk. De vergelijking met een grote penne-pasta, die we eerder maakten, gaat vooral bij dit blauwe exemplaar wat mank. Beide uitvoeringen doen wat ze moeten: de knoflooktenen van hun velletje ontdoen.

We maakten weer een recept met knoflook uit het eerder genoemde Garlic, garlic, garlic, dit keer met 5 tenen. Volgens de auteurs is de salade ondanks de aanwezigheid van die 5 tenen ‘verbazend subtiel’. Wij smulden ervan.

Groene salade met honing-knoflook dressing

Volgens de auteurs is de salade ondanks de aanwezigheid van die 5 tenen 'verbazend subtiel'. Wij smulden ervan.

Blijft er dressing over als de salade op is, gebruik die dan om zwaardvis of tonijn in te marineren, die u vervolgens kort onder de grill plaatst. Dan geniet u er dubbel van.

Gang: voorgerecht
Porties: 8
Auteur: Griffith
Ingrediënten
  • 50 ml olijfolie
  • 5 tenen knoflook
  • 1 glas witte wijn
  • 3 eetlepels honing
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 theelepels gemalen gemberwortel
  • 1 theelepel verse rozemarijn gehakt
  • 1/2 tl witte peper
  • 1/2 tl theelepel zout
  • 1 citroen uitgeperst
  • 500 gram gemengde sla wij namen kropsla, twee handenvol veldsla, 2 geraspte wortelen en een zakje alfalfa
  • 1 rode paprika
Bereiding
  1. Snij 3 dikke tenen knoflook in flinterdunne plakjes.Verwarm 50 ml olijfolie op een laag vuur. Bak de knoflookplakjes in een paar minuten goudbruin. Vis ze uit de olie en laat ze op een keukenpapiertje uitlekken. Laat de olie afkoelen.
  2. Was de sla en laat ze goed uitlekken. Snij de paprika in dunne repen. Meng in een grote schaal wijn, honing, sojasaus, gember, rozemarijn, peper en zout. Pers daarboven 2 tenen knoflook uit. Roer de afgekoelde olie erdoor en vervolgens het citroensap. Schep de sla door de dressing, garneer met de repen paprika en strooi de gebakken knoflook erover.

 

Deze tekst is in februari 1998 gepubliceerd in de Volkskrant