Knoflook (1)

Shakespeare wist het al:

Eat no onions nor garlic, for we are to utter sweet breath.

Voor de auteurs van Garlic, garlic, garlic is dat echter geen reden om knoflook uit het eten te weren.

Na het succesvolle Onions, onions, onions heeft het Amerikaanse echtpaar Griffith zich op de knoflook gestort en daar zoveel anekdoten en recepten over gevonden dat ze weer een heel boek konden vullen. En een leuk boek bovendien.

Er staan meer dan 200 recepten in waar drie of vier tot veertig tenen van de ‘stinkende roos’ in verwerkt worden. Ook een aantal tips met betrekking tot dat stinken: kauw op een koffieboon; drink wijn of drink whisky en poets de tanden met tandpasta. Sommige mensen echter ‘hoeven maar naar een knoflookteen te kijken en ze stinken er de hele dag naar’. Nog een handige tip: 1 mooie, ronde teen komt overeen met 1/8 theelepel knoflookpoeder of ¼ theelepel knoflookzout.

Deze wetenswaardigheden en de ervaringen van de schrijvers met knoflook staan in groene kaders tussen de recepten door. Zo vermelden ze een bezoek aan een restaurant in Helsinki, genaamd Kynsilaukka ravitola (Fins voor ‘Knoflookrestaurant’), waar alle gerechten op de kaart knoflook bevatten -er wordt zelfs knoflookbier geschonken. Het restaurant loopt goed; dagelijks wordt er door de keuken zo’n 9 kilo knoflook verwerkt.

Tijdens een ander bezoek, aan een knoflookteler die de knoflook tot gevlochten strengen verwerkt, vraagt de eigenaar of ze al bij de Stinking Rose in San Francisco zijn geweest. In dat restaurant hangt de langste streng ter wereld, 36 voet (circa 20 meter) en door zijn medewerkers gevlochten.

Makreel met olijvenkorstje
Gang: bijgerecht
Porties: 4
Ingrediënten
 • 1 citroen
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 2/3 kop gehakte groene olijven met pimentovulling
 • 3 tenen knoflook fijngesneden
 • 2/3 kop ui fijngehakt
 • ¼ theelepel gedroogde oregano
 • 4 kleine makrelen schoongemaakt en aan de borstzijde opengesneden
 • zout
 • witte peper
Bereiding
 1. Verwarm de oven op 240 graden en vet een platte ovenschaal in, groot genoeg om de makrelen opengevouwen naast elkaar te kunnen leggen.
 2. Was en schil de citroen. Snij de schil heel fijn. Vermeng in een kom citroenschil, olijven, knoflook, ui en oregano.

 3. Leg de vissen met het vel naar beneden in de ovenschaal. Bestrooi ze met peper en zout. Verspreid het olijvenmengsel over de vis en sprenkel er wat olijfolie over.

 4. Bak de vis 8-10 minuten. Kijk of de vis gaar is door met een vork in een dik stuk te steken. Het vissenvlees moet opaal van kleur zijn.

 5. Besprenkel de vis rijkelijk met citroensap en witte peper. Serveer met gebakken aardappelen en een glas Loire-wijn.

 

Deze tekst is in februari 1998 gepubliceerd in de Volkskrant