Koken en bakken kost energie. Voedsel dat je van ver haalt ook. Het ene merk je meteen aan je energierekening, het andere aan de prijs van het product. Het effect op het klimaat merk je pas op de lange termijn.
In deze nieuwe rubriek neem ik je mee in Klimaatvriendelijk eten. Ik schrijf over de snelkookpan, seizoensgroenten, de ‘hooikist’ en meer. Lees de stukjes en laat je inspireren!
Oven voorverwarmen nodig?
Vaak staat er in een recept dat je de oven moet voorverwarmen. Ook in veel van de recepten op deze ...
Niet weggooien: het vocht van gekookte kikkererwten
Het vocht, dat in een pot of blik kikkererwten zit, heet aquafaba (bonenwater) en zit bomvol eiwitten. Meestal verdwijnt het ...
Niet weggooien: schil van (water)meloen!
Eerder schreef ik over het nuttig in gerechten verwerken van stronken en loof, dat je zonder na te denken zou ...
Niet weggooien: wortelloof, broccolistelen en bietenblad!
Heb je wel eens gedacht 'Toch zonde dat ik dat bietenblad of dat wortelloof weggooi. Kan ik daar niet iets ...
’t Kan (ont)dooien, ’t kan (be)vriezen
Ruim de helft van de Nederlandse huishoudens bezit inmiddels een vriezer. Dat was heel anders toen ik opgroeide. Mijn vader ...
De ‘hooikist’
De energiecrisis dwingt ons na te denken over manieren om zuiniger met brandstof te zijn. De snelkookpan kan ons daarbij ...
Conserven
Ik krijg wel eens te horen dat het inmaken van groente en fruit niet meer van deze tijd is, want ...
Ongebakken taart
Bij taarten denk je aan de oven. Toch zijn er best wel lekkere taarten te maken zonder dat er een ...
De (her)ontdekking van de snelkookpan
De snelkookpan, of hogedrukpan, werd al in 1679 uitgevonden. De eerste pannen waren groot en log. Pas in 1937 kwam ...