Restjes of kliekjes, de overblijfselen in de keuken en de stukjes die geen plaats vonden binnen één van de andere onderwerpen. Vaak gaat het hier om stukjes over vis en schelpdieren. Of over boek- en tijdschriftbesprekingen, zoals die over Kaas van Willem Elsschot:
Tussendeurtje 2019
En weer streek een gemengd gezelschap bij ons neer om samen met ons de heerlijkste gerechten op tafel te zetten ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Eekhoorntjesbrood inmaken
Soms heb je zo'n gelukje, dat je door het bos loopt en ineens staan ze daar: prachtige exemplaren van Het ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Tussendeurtje 2017
Het weer liet het dit jaar niet toe om lekker in het lage deel van onze tuin buiten te zitten ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Winterdiner 2015
Het blijft altijd een uitdaging om de juiste wijn bij gerechten te vinden. Soms lukt het echt heel goed, soms ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Tussendeurtje 2013
Voor de vijfde maal streek ITGWO op Vlieland neer. En wij deden weer mee met Tussendeurtje, nu voor de vierde ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Winterdiner 2012
Kaarslicht, goede wijn en nog beter gezelschap. Met 12 mensen om tafel genieten van een 6-ganger diner. Zaterdag 14 januari ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Tussendeurtje 2011
Al voor het tweede jaar deden we mee aan Tussendeurtje, het Vlielandse culiniare uitstapje van Into the Great Wide Open ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Tussendeurtje 2010
Om de bewoners van Vlieland te laten kennismaken met de gasten van het festival (en andersom!), organiseerde het team van ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Boeken top-10
Ben je op zoek naar een leuk cadeau? Of zoek je inspiratie voor nieuwe gerechten? Misschien kan deze persoonlijk top10 ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Deegwaren
Leerden we al op school dat de boekdrukkunst waarschijnlijk eerder door de Chinezen is uitgevonden dan door een Europeaan, datzelfde ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Elsevier thema
Het weekblad Elsevier brengt dit jaar vijftien 'special interest magazines' uit, ofwel themanummers. De onderwerpen lopen uiteen van mode tot ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Tweemaal per week vis
Twee maal per week vis eten, adviseert het Voedingscentrum. Dit naar aanleiding van twee recente publicaties in medische tijdschriften. Het ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Restanten uit het kerstpakket
Maanden geleden alweer werd in deze krant nog hevig discussie gevoerd over kerstpakketten. Nu ze uitgedeeld worden, is de discussie ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Verpakkingsrecepten (2)
Recepten op verpakkingen, om de koper van een product te verleiden om daar nog meer uit te halen dan zij ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Verpakkingsrecepten (1)
Fabrikanten van levensmiddelen menen ons vaak van dienst te zijn door op de verpakking een recept op te nemen. Buiten ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Streekproducten
Al eerder is op deze plaats een pleidooi gehouden voor het consuminderen van levensmiddelen die met vrachtvliegtuigen worden geïmporteerd. Willen ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Eetbare verpakking
Ingepakt, dichtgevouwen of opgerold. Voedsel wordt niet meer zo maar opgediend, nee, het wordt verpakt. Of het de invloed is ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Veganisten en vegetariërs
Veganisten zijn geen vegetariërs. Dat wisten we wel, maar waarom schreven we dan op 5 februari j.l. dat l'Hirondelle, de ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Willem Elsschot
Ik volgde de indruk op zijn levendige trekken. Hij fronste eerst de wenkbrauwen, als proefde hij iets verdachts en keek ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Tijd voor vis (2)
'Het lekkere van vis is dat het zo gezond is', schrijft het Nederlands Visbureau in de nieuwe aflevering van Tijd ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Groene maand
September is door een tiental organisaties, waaronder het IVN en de KNNV, uitgeroepen tot Groene Maand, zo viel uit de ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Tijd voor vis (1)
Het Nederlands Visbureau doet wat alle brancheorganisaties doen: het promoten van de eigen productie, vis in dit geval. En ze ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Weet wat je eet
'Niet spelen met je eten!' De meeste ouders hebben het wel eens gezegd en we hebben het allemaal wel eens ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Visvis
Zinnenprikkelende kookboeken voor vis zijn er niet zoveel. Of visboeken besteden veel aandacht aan de beesten zelf en bieden een ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Oost, west, Paasbest
Niet alleen het eten zelf, ook de bron waaruit we onze recepten putten moet er - als het even kan ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Wokken
Wok, wokte, gewokt, heel Nederland aan de wok. Dat is onze indruk na het lezen van de lente-uitgave van Smaakmakend ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Simmer 2000
Als u in de zomer van 2000 in Friesland bent, kunt u plotseling oog in oog komen te staan met ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Zivilschutz
Het millenniumprobleem of de angst daarvoor is nu ook de keuken ingeslopen. Natuurlijk had je jezelf al afgevraagd of de ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Stilleven
Op het tentoonstellingsaffiche staat een klein schilderij afgebeeld, voorstellende een takje met kruisbessen. Dit werkje van Adriaen Coorte, uit 1701, ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Podane
In Francois' geboorteland Frankrijk is het blijkbaar nog voorjaar als bij ons de zomer al begonnen is. Of het is ...
Verder Lezen
Verder Lezen
De kip en het ei
Eerst was er het ei, 's morgens al, tijdens de tweede dag van de schepping, terwijl God aan de ontbijttafel ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Culinaire reisgids
Rond 1700 dronken we in Holland 250 tot 400 liter bier per persoon, tegen 85 liter nu en Amersfoort telde ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Frederik van Eeden
Ik zag een huttenkolonie in het Vierhoutensche bosch, en ik heb nu nog maar een ideaal, mijn leven door te ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Roald Dahl
Aardbeiencrème-gevulde bonbons, eeuwigdurende waffelvullers, aflikbaarbehang met bananensmaak, heet ijs voor koude dagen. Het water loopt de lezer van Sjakie en ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Voor de bakker
Het vertalen van kookboeken is geen simpele aangelegenheid en al helemaal niet als in het oorspronkelijke boek Engelse gewichts- en ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Daniel Defoe
Robinson Crusoe had voor de kust van een heel wat onherbergzamer eiland schipbreuk kunnen lijden, die dertigste september 1659, dan ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Wereldrecords
Voedsel is er niet alleen om opgegeten te worden. Afgelopen maand bijvoorbeeld werd de 18e aflevering gehouden van het wereldkampioenschap ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Het hoe en waarom
'Soms moet je waanzinnig veel betalen om heel weinig op je bord te krijgen. Dat heet dan nouvelle cuisine, met ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Wounded knee
Met 15 stemmen voor en 1 tegen heeft de Oglala Sioux Tribal Council 27 februari 1998 uitgeroepen tot een feestdag ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Charles Darwin
Charles Robert Darwin was nog jong toen hij in 1831 aan boord stapte van de Beagle; hij was op 12 ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Mosselen
Hoewel de 'R' nog lang niet in de maand zit, maakt de Vereniging van Mosselhandelaren zich al druk om het ...
Verder Lezen
Verder Lezen
Scomber scumbrus
De makreel, Scomber scombus, is een wijdverspreide vis. Hij komt voor van de Middellandse zee tot aan IJsland en Noorwegen ...
Verder Lezen
Verder Lezen