Kliekjes

Restjes of kliekjes, de overblijfselen in de keuken en de stukjes die geen plaats vonden binnen één van de andere onderwerpen. Vaak gaat het hier om stukjes over vis en schelpdieren. Of over boek- en tijdschriftbesprekingen, zoals die over Kaas van Willem Elsschot:

Ik volgde de indruk op zijn levendige trekken. Hij fronste eerst de wenkbrauwen, als proefde hij iets verdachts en keek mijn vrouw aan, die haar lippen nog aflikte. “Magnifiek!” verklaarde hij opeens. “Nooit in mijn leven heb ik zulke heerlijke kaas geproefd.”

Tussendeurtje 2019

En weer streek een gemengd gezelschap bij ons neer om samen met ons de heerlijkste gerechten op tafel te zetten ...
Verder Lezen

Eekhoorntjesbrood inmaken

Soms heb je zo'n gelukje, dat je door het bos loopt en ineens staan ze daar: prachtige exemplaren van Het ...
Verder Lezen

Tussendeurtje 2017

Het weer liet het dit jaar niet toe om lekker in het lage deel van onze tuin buiten te zitten ...
Verder Lezen

Winterdiner 2015

Het blijft altijd een uitdaging om de juiste wijn bij gerechten te vinden. Soms lukt het echt heel goed, soms ...
Verder Lezen

Tussendeurtje 2013

Voor de vijfde maal streek ITGWO op Vlieland neer. En wij deden weer mee met Tussendeurtje, nu voor de vierde ...
Verder Lezen

Winterdiner 2012

Kaarslicht, goede wijn en nog beter gezelschap. Met 12 mensen om tafel genieten van een 6-ganger diner. Zaterdag 14 januari ...
Verder Lezen

Tussendeurtje 2011

Al voor het tweede jaar deden we mee aan Tussendeurtje, het Vlielandse culiniare uitstapje van Into the Great Wide Open ...
Verder Lezen

Tussendeurtje 2010

Om de bewoners van Vlieland te laten kennismaken met de gasten van het festival (en andersom!), organiseerde het team van ...
Verder Lezen

Boeken top-10

Ben je op zoek naar een leuk cadeau? Of zoek je inspiratie voor nieuwe gerechten? Misschien kan deze persoonlijk top10 ...
Verder Lezen

Deegwaren

Leerden we al op school dat de boekdrukkunst waarschijnlijk eerder door de Chinezen is uitgevonden dan door een Europeaan, datzelfde ...
Verder Lezen

Elsevier thema

Het weekblad Elsevier brengt dit jaar vijftien 'special interest magazines' uit, ofwel themanummers. De onderwerpen lopen uiteen van mode tot ...
Verder Lezen

Tweemaal per week vis

Twee maal per week vis eten, adviseert het Voedingscentrum. Dit naar aanleiding van twee recente publicaties in medische tijdschriften. Het ...
Verder Lezen

Restanten uit het kerstpakket

Maanden geleden alweer werd in deze krant nog hevig discussie gevoerd over kerstpakketten. Nu ze uitgedeeld worden, is de discussie ...
Verder Lezen

Verpakkingsrecepten (2)

Recepten op verpakkingen, om de koper van een product te verleiden om daar nog meer uit te halen dan zij ...
Verder Lezen

Verpakkingsrecepten (1)

Fabrikanten van levensmiddelen menen ons vaak van dienst te zijn door op de verpakking een recept op te nemen. Buiten ...
Verder Lezen

Streekproducten

Al eerder is op deze plaats een pleidooi gehouden voor het consuminderen van levensmiddelen die met vrachtvliegtuigen worden geïmporteerd. Willen ...
Verder Lezen

Eetbare verpakking

Ingepakt, dichtgevouwen of opgerold. Voedsel wordt niet meer zo maar opgediend, nee, het wordt verpakt. Of het de invloed is ...
Verder Lezen

Veganisten en vegetariërs

Veganisten zijn geen vegetariërs. Dat wisten we wel, maar waarom schreven we dan op 5 februari j.l. dat l'Hirondelle, de ...
Verder Lezen

Willem Elsschot

Ik volgde de indruk op zijn levendige trekken. Hij fronste eerst de wenkbrauwen, als proefde hij iets verdachts en keek ...
Verder Lezen

Tijd voor vis (2)

'Het lekkere van vis is dat het zo gezond is', schrijft het Nederlands Visbureau in de nieuwe aflevering van Tijd ...
Verder Lezen

Groene maand

September is door een tiental organisaties, waaronder het IVN en de KNNV, uitgeroepen tot Groene Maand, zo viel uit de ...
Verder Lezen

Tijd voor vis (1)

Het Nederlands Visbureau doet wat alle brancheorganisaties doen: het promoten van de eigen productie, vis in dit geval. En ze ...
Verder Lezen

Weet wat je eet

'Niet spelen met je eten!' De meeste ouders hebben het wel eens gezegd en we hebben het allemaal wel eens ...
Verder Lezen

Visvis

Zinnenprikkelende kookboeken voor vis zijn er niet zoveel. Of visboeken besteden veel aandacht aan de beesten zelf en bieden een ...
Verder Lezen

Oost, west, Paasbest

Niet alleen het eten zelf, ook de bron waaruit we onze recepten putten moet er - als het even kan ...
Verder Lezen

Wokken

Wok, wokte, gewokt, heel Nederland aan de wok. Dat is onze indruk na het lezen van de lente-uitgave van Smaakmakend ...
Verder Lezen

Simmer 2000

Als u in de zomer van 2000 in Friesland bent, kunt u plotseling oog in oog komen te staan met ...
Verder Lezen

Zivilschutz

Het millenniumprobleem of de angst daarvoor is nu ook de keuken ingeslopen. Natuurlijk had je jezelf al afgevraagd of de ...
Verder Lezen

Stilleven

Op het tentoonstellingsaffiche staat een klein schilderij afgebeeld, voorstellende een takje met kruisbessen. Dit werkje van Adriaen Coorte, uit 1701, ...
Verder Lezen

Podane

In Francois' geboorteland Frankrijk is het blijkbaar nog voorjaar als bij ons de zomer al begonnen is. Of het is ...
Verder Lezen

De kip en het ei

Eerst was er het ei, 's morgens al, tijdens de tweede dag van de schepping, terwijl God aan de ontbijttafel ...
Verder Lezen

Culinaire reisgids

Rond 1700 dronken we in Holland 250 tot 400 liter bier per persoon, tegen 85 liter nu en Amersfoort telde ...
Verder Lezen

Frederik van Eeden

Ik zag een huttenkolonie in het Vierhoutensche bosch, en ik heb nu nog maar een ideaal, mijn leven door te ...
Verder Lezen

Roald Dahl

Aardbeiencrème-gevulde bonbons, eeuwigdurende waffelvullers, aflikbaarbehang met bananensmaak, heet ijs voor koude dagen. Het water loopt de lezer van Sjakie en ...
Verder Lezen

Voor de bakker

Het vertalen van kookboeken is geen simpele aangelegenheid en al helemaal niet als in het oorspronkelijke boek Engelse gewichts- en ...
Verder Lezen

Daniel Defoe

Robinson Crusoe had voor de kust van een heel wat onherbergzamer eiland schipbreuk kunnen lijden, die dertigste september 1659, dan ...
Verder Lezen

Wereldrecords

Voedsel is er niet alleen om opgegeten te worden. Afgelopen maand bijvoorbeeld werd de 18e aflevering gehouden van het wereldkampioenschap ...
Verder Lezen

Het hoe en waarom

'Soms moet je waanzinnig veel betalen om heel weinig op je bord te krijgen. Dat heet dan nouvelle cuisine, met ...
Verder Lezen

Wounded knee

Met 15 stemmen voor en 1 tegen heeft de Oglala Sioux Tribal Council 27 februari 1998 uitgeroepen tot een feestdag ...
Verder Lezen

Charles Darwin

Charles Robert Darwin was nog jong toen hij in 1831 aan boord stapte van de Beagle; hij was op 12 ...
Verder Lezen

Mosselen

Hoewel de 'R' nog lang niet in de maand zit, maakt de Vereniging van Mosselhandelaren zich al druk om het ...
Verder Lezen

Scomber scumbrus

De makreel, Scomber scombus, is een wijdverspreide vis. Hij komt voor van de Middellandse zee tot aan IJsland en Noorwegen ...
Verder Lezen

Eten en drinken