Inventarisatie aanbod

Brood koopt u bij de bakker, kruidenierswaren bij de supermarkt en biologische producten bij de natuurvoedingswinkel. Tot voor kort was dat duidelijk, maar inmiddels gaan meer en meer supermarkten biologische groenten en fruit verkopen. Albert Heijn verkoopt zelfs biologische zuivel en brood in een aantal filialen.

Vrijwilligers van Greenpeace en Milieudefensie hebben afgelopen najaar het aanbod van biologische groenten en fruit in de supermarkt geïnventariseerd. Omdat producten uit de reguliere land- en tuinbouw gifresten kunnen bevatten, zien de twee organisaties het liefst zoveel mogelijk biologische groenten en fruit bij de supermarkt. Voor het onderzoek bezochten ze 165 supermarkten, verspreid over het land, en turfden de aangetroffen groenten en fruit van biologische oorsprong. Het aanbod bleek te variëren van nul tot 27 soorten. Niet alleen zijn er grote verschillen tussen de verschillende supermarktketens, maar ook tussen de filialen van een keten onderling.

Zo scoort Albert Heijn volgens de onderzoekers redelijk, met een gemiddelde van 11, maar de spreiding binnen de filialen zit tussen geen en 20 soorten biologische groenten en fruit. Als beste komt de Konmar uit het onderzoek, 27 filialen met gemiddeld 22 en minimaal 17 soorten, op de voet gevolgd door Megamarkt, slechts één filiaal in Nederland met 20 soorten, en Jumbo, 45 filialen met 19 soorten. Bij de Aldi en Bas v.d. Heijden hoeft u geen biologische groenten te verwachten.

Wat troffen de onderzoekers aan? Veel aardappelen (110 keer), zuurkool (89), uien (84), winterpeen (79) en champignons (67). Weinig boerenkool (1 keer), sla (3), peren(5) en prei(6). Wilt u een maaltijd maken van in de supermarkt gekochte biologische groenten, dan maakt het volgende recept een goede kans van slagen:

Winterpeen-aardappelschotel
Gang: hoofdgerecht
Keuken: vegetarisch
Porties: 4
Ingrediënten
  • 2 aardappelen middelgroot, liefst vastkokend
  • 1 winterwortel
  • 50 gram dana blue
  • 1 ei
  • 3 eetlepels melk
  • 2 eetlepels kaas geraspt
  • peper
  • zout
Bereiding
  1. Schil de aardappelen en kook ze in 25 tot 30 minuten bijna gaar in water met zout. Borstel de winterpeen schoon en snij die in plakjes van een halve centimeter. Kook ze in 5 tot 7 minuten beetgaar. Snij de dana blue in reepjes. Roer de eieren los met de melk en voeg peper en zout toe. Laat de aardappelen een beetje afkoelen en snij ze dan in plakken. Leg de helft van deze plakken in een beboterde ovenschaal, leg daarop de plakjes wortel en de stukjes dana blue en dek dit af met de rest van de aardappelplakken. Strooi de geraspte kaas over de schotel en schenk het eimengsel erover. Bak de schotel een half uur in een oven van 200 graden.
Notities

Mochten er om wat voor reden dan ook doperwten, sperziebonen of bloemkool bij de biologische groenten liggen, dan kan daar een beetje van door de winterpeen, voor de kleur en voor de smaak.

Deze tekst is in december 1998 gepubliceerd in de Volkskrant