Informatierecht

Op voorverpakte, bewerkte levensmiddelen hoort te staan wát erin verwerkt is. De ruimte op het etiket is echter beperkt en niet iedereen wil dezelfde informatie op dat etiket. De Consumentenbond stelt daarom voor informatiezuilen in de supermarkten te plaatsen, die etiketten kunnen scannen en meer informatie over het product geven. Dit zou dan gekoppeld moeten zijn aan een wet die consumenten het recht op informatie geeft.

Eigenlijk zouden we dan juist thuis over zo’n scanner moeten beschikken. Want wat te doen als er iemand op bezoek komt met een allergie voor melkeiwit? Kunnen we die een koekje aanbieden? Of is een puur chocolaatje beter? Nu al kunnen we eenmaal thuisgekomen van veel producten niet eens meer de prijs achterhalen, behalve dan op de kassabon. Als we dan ook niet meer de ingrediënten kunnen nalopen, hebben we thuis niets meer aan ons nieuw verworven informatierecht.

Misschien is het een beter idee de fabrikanten te verplichten de informatie te verstrekken. Ze zouden dan kunnen kiezen of ze dat op de verpakking doen, in een bijgeleverde folder of op een makkelijk te raadplegen website. Sommige verpakkingen zijn zo groot dat daarop alle informatie zou kunnen staan, waarom ooit iemand verlegen kan zitten. En dan willen we ook álle informatie. Niet een vage omschrijving, maar alles: ingrediënten, productiewijze en waar het product vandaan komt. Zodat we niet wantrouwend een zakje geraspte Parmezaanse kaas hoeven te bekijken, waarop weliswaar netjes vermeld staat wat erin zit, maar niet of die ingrediënten ooit tot een Parmezaanse kaas verwerkt zijn. Laat staan door wie.

Voor de zekerheid kopen we tot het zover is gewoon een stukje Parmezaanse kaas, waarvan de kaasboer zegt dat die uit Italië komt, en raspen we dat zelf. Lekker bij

 

Pasta met spinazie en cashewnoten
Een hoofdgerecht voor 2 personen dat binnen 20 minuten op tafel staat.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: vegetarisch
Porties: 2
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
 • 65 g cashewnoten
 • 150 g pasta
 • 2 tenen knoflook
 • 4 el olijfolie
 • 600 g spinazie
 • 1,5 el fijngehakte salie
 • zout
 • zwarte peper
 • 50 g geraspte Parmezaanse kaas
Bereiding
 1. Was de spinazie en laat de blaadjes goed uitlekken. Kook de pasta gaar. Verwarm 2 borden.
 2. Snij de knoflook in dunne plakjes. Verhit een wok en rooster de cashewnoten goudbruin. Schep ze uit de wok.

 3. Verhit de olie in de wok en fruit hierin de knoflook even aan. Schep de spinazie in gedeelten door de knoflook. Laat ze gedurende 5 minuten slinken, al omscheppend en giet ze dan af. Voeg de salie toe en breng op smaak met peper en zout.

 4. Schep de pasta op de borden, leg daar de spinazie bovenop en garneer met de cashewnoten. Geef de kaas er apart bij.
Notities

Wijntip: Franse Chardonnay

 

Deze tekst is gepubliceerd in de Volkskrant van 24 juni 2002