Groene maand

September is door een tiental organisaties, waaronder het IVN en de KNNV, uitgeroepen tot Groene Maand, zo viel uit de herfstaflevering van Licht op groen op te maken, afgelopen donderdag op een achterpagina van deze krant. Ze willen hiermee aantonen dat Nederland veel te bieden heeft op het gebied van wat zij ‘groene en duurzame recreatie’ noemen.

Zo kun je elke maand wel een kleurtje geven. Als amateurkok stellen we voor juni uit te roepen tot Witte Maand, als de aspergeoogst op zijn top is en oktober tot Oranje Maand, omdat binnenkort de winkelschappen weer vol liggen met oranje reuzenpompoenen. Die maand zal dan overigens veel concurrentie ondervinden van april, waarin de invloed van koninginnedag al vroeg in de vitrines van bakkerswinkels merkbaar is.

De KNNV heeft andere plannen. Als het aan haar ligt, wordt oktober Roodmetwittestippen Maand. In dezelfde Licht op groen roept de vereniging voor veldbiologie ons op alle meldingen van de vliegenzwam aan haar door te geven. Vorig jaar had ze het lieveheersbeestje al tot nationaal inventarisatieobject uitgeroepen.

We hadden toen graag meegeholpen, maar we lijden aan een lichte vorm van amateurkokdeformatie. We zien tijdens een wandeling eigenlijk voornamelijk bramen, vlierbessen, tijm, eekhoorntjesbrood en hanekammen. Mag het de volgende keer iets eetbaars zijn? De Thai mogen weliswaar verzot op geroosterde insekten zijn, van het eten van vliegenzwam is nog nooit iemand gelukkig geworden, tenzij wellicht voor korte duur.

Triodos Bank heeft het beter begrepen. Hun beleggingsfonds wordt aangeprezen met behulp van een illustratie van de hand van Len Munnink, een appelboom met prachtige, rode appels. U begrijpt dat we meteen aan het beleggen zijn gegaan.

Pittige vlierbessensaus

Trek er de laatste week van de september op uit en pluk een kilo rijpe vlierbessen voor een heerlijke, kruidige saus voor bij vis of gevogelte.

Porties: 1 liter
Ingrediënten
  • 3 kruidnagels
  • 3 lombokjes
  • 5 zwarte peperkorrels
  • stukje kaneelstok
  • 3 dl rode wijnazijn
  • vlierbessen
  • fijngesnipperde ui
  • 700 gram suiker
  • 2 theelepels zout
Bereiding
  1. Verpak daarvoor kruidnagels, lombokjes, peperkorrels en een stukje kaneelstok in een katoenen doekje. Breng het kruidenbuiltje in wijnazijn aan de kook, haal de pan van het vuur en laat de kruiden een nachtje trekken.

  2. Voeg de vlierbessen toe met een fijngesnipperde ui, suiker en zout.

  3. Laat 10 tot 15 minuten koken tot de bessen zacht zijn. Haal het builtje uit de pan en giet de saus door een zeef. Breng opnieuw aan de kook en laat de saus op een matig vuur wat indampen.

  4. Doe de saus heet in goed schoongemaakte flessen, doe ze onmiddellijk dicht en bewaar ze tot verder gebruik op een koele, droge plaats.

Notities

Een kilo bessen is voldoende voor een liter saus.

Deze tekst is gepubliceerd in de Volkskrant van 20 september 2000