Glastuinbouw

‘Sterke daling tuinders met groenten onder glas’, meldde afgelopen dinsdag een kort berichtje in deze krant. Zowel in aantal bedrijven als in gebruikt areaal blijkt de groenteteelt onder glas de afgelopen jaren te zijn afgenomen. Vanuit culinair oogpunt vroegen we ons af wat er eigenlijk staat onder dat glas. Het zal geen verrassing zijn: veruit het grootste oppervlak daarvan – 12.237.969 m2 – wordt in meetjaar 2001 ingenomen door tomaten. Dat is ruim 28 procent. De tomaten voelen echter de hete adem van de paprika’s in hun nek. Die zijn goede tweede met ruim 27 procent en de paprika zit bovendien in de lift. in 1998 stond nog maar 23 procent van de kassen vol met paprika.

Of de paprika de tomaat de komende jaren van de eerste plaats zal stoten is nog maar de vraag. De tomaat is bezig aan een ware inhaalslag. Na twee zware jaren in 1999 en 2000, toen de Nederlandse tomaat ineens de grond in werd geboord – hij zou smaakloos en waterig zijn – komt hij nu weer in de buurt van de 30 procent uit 1998. Komkommers zijn op de ranglijst van glasgroenten derde met 15 procent, aardbeien vierde, gevolgd door radijs, aubergines en de rest.

Het overgrote deel van de glasgroenteteelt vindt nu plaats in verwarmde kassen, meer ook dan in 1990. Werd toen nog 4.463.002 m2 niet verwarmd, in 2001 was dat nog maar 2.865.578 m2. Ten opzichte van het totaal aantal vierkante meters is dat een achteruitgang van 10 procent in 1990 naar ruim 6,5 procent in 2001. Om die kassen te verwarmen, wordt jaarlijks veel energie gebruikt. Volgens Milieu Centraal, de vraagbaak over het milieu, kost het telen van groenten in de kas gemiddeld zes maal zoveel energie als het telen van diezelfde groente in de volle grond. Beter is het dus om groenten van het seizoen te eten. Verse groenten zijn nu: boerenkool; prei; savooienkool; schorseneren; spruiten; veldsla; winterpostelein en witlof. Meer niet. De vollegrondsgroenten uit Zuid-Europa (zoals bloemkool, ijsbergsla, broccoli, peen) vormen een redelijk alternatief. Maar wie last heeft van een winterdip, mag zich wel eens verwennen met een paprika, of drie.

Vrolijke vierkleurentaart
Gang: hoofdgerecht
Porties: 4
Ingrediënten
  • 300 gram bloem
  • 150 gram magere kwark
  • 75 ml melk
  • 3 kleine paprika's rood, groen, geel
  • 1 ui
  • 20 zwarte olijven ontpit
  • 100 gram roomkaas
  • 125 ml slagroom
  • 2 eieren
  • kappertjes
  • paprikapoeder
Bereiding
  1. Maak een deeg van bloem, kwark, melk en een halve theelepel zout. Tot gebruik in koelkast zetten.
  2. Oven verwarmen op 200 graden.
  3. Paprika's schoonmaken en in stukjes snijden. Ui snipperen en met de paprika in een paar eetlepels hete olie 5 minuten zachtjes bakken. Olijven in plakjes snijden. Roomkaas, slagroom en eieren door elkaar klutsen. Paprika, olijven, een ruime eetlepel kappertjes en een snuf paprikapoeder erdoor roeren. Op smaak brengen met peper en zout.
  4. Grote, lage taartvorm invetten. Deeg uitrollen tot ronde lap. Bodem en wanden van de taartvorm met het deeg bekleden.
  5. In het midden van de oven deeg 10-15 minuten bakken. Dan het paprikamengsel erin schenken en de taart in 20 minuten gaar bakken.
Notities

De luie kok kan ook kant-en-klaar pizzadeeg gebruiken.

Deze tekst is gepubliceerd in de Volkskrant van 17 januari 2003