Gezondheid!

Op je gezondheid!
Misschien krijg je door het lezen van de teksten in dit deel van de website nét dat duwtje in de rug, die steun om gezonder te gaan leven. Of om bewuster om te gaan met je voedsel en je omgeving.

Pleidooi voor volvette kaas

De Schijf van Vijf is net zoiets als Sinterklaas en Zwarte Piet: wie kent 'm niet? Drie jaar geleden bleek ...
Verder Lezen

Maatschappelijk verantwoord

Zagen de biologische appels er maar weer uit als vroeger: gerimpeld en klein van stuk. Dan zouden we het verschil ...
Verder Lezen

Overgewicht & McDonald’s

Een portie fruit als tegenhanger voor een hamburger met friet; in Engeland is dat binnenkort mogelijk. Nog even, en we ...
Verder Lezen

Gentechvrije soep

Tegenstanders van genetisch gemanipuleerd voedsel, zullen zich in Frankrijk beter thuisvoelen dan in Nederland. De Fransen hebben ten minste nog ...
Verder Lezen

Twee ons groente per dag

We wisten het eigenlijk wel: het eten van een dagelijks portie groenten en fruit is gezond. Al jaren probeert het ...
Verder Lezen

Koeien in de wei

De actie 'Bomen voor koeien', waarop Ivo de Wijs in het radioprogramma Vroege vogels destijds zo'n fraaie reeks varianten wist ...
Verder Lezen

IJzer genoeg

Websites over voedsel en gezondheid kunnen een schat aan informatie leveren. Je tikt een zoekterm in een zoekmachine en de ...
Verder Lezen

Bloedgroepdieet

Het boek Het bloedgroep dieet (De Kern; € 16,98) was ons in 1999 ter recensie toegezonden en we hadden er ...
Verder Lezen

Koken is gezonder

De doperwtjes glimmen ons tegemoet in deze tijd van het jaar. Een mooie aanleiding om weer eens aandacht aan deze ...
Verder Lezen

Informatierecht

Op voorverpakte, bewerkte levensmiddelen hoort te staan wát erin verwerkt is. De ruimte op het etiket is echter beperkt en ...
Verder Lezen

Lagere temperaturen

Nee, de kop van dit stukje is niet van plaats verwisseld met die van het weer. Het is ook geen ...
Verder Lezen

Sla (3)

'Lekker gezond zonder sla' stond op de omslag van het blad Lekker Gezond (zie Lekker Gezond). Natuurlijk kan het ook ...
Verder Lezen

Lekker gezond

'Genoeg van sla?' kopte de advertentie bij het vijfde nummer van Lekker gezond, een nieuw tijdschrift 'over gezond eten en ...
Verder Lezen

Koken met de Novib

De armoede bestrijden en het Nederlandse publiek informeren over niet-westerse culturen, zo zou de doelstelling van de Novib kunnen worden ...
Verder Lezen

Vleesvervangers

De huidige BSE-crisis lijkt de consument meer in zijn greep te houden dan alle BSE-crisissen in het verleden. NRC Handelsblad ...
Verder Lezen

Willem

Voor de kijkers naar de eerste aflevering van Big Brother, is het een bekende naam. Voor de culinair geïnteresseerden al ...
Verder Lezen

Sla (2)

We komen nog even terug op de rubriek Sla 1. Korte samenvatting: we liepen te mopperen op het 'menu voor ...
Verder Lezen

Sla (1)

Het leek zo handig, het 'menu voor een week', waarmee Sla, lekker eten zonder vlees ons verblijdde. Zeven dagen vegetarisch ...
Verder Lezen

Asperges

Het is aspergetijd en dat zullen we weten ook. Iedereen schrijft over asperges, ze staan overal op het menu en ...
Verder Lezen

Koude Salade

Fijn is het, om af en toe te lezen dat je niet de enige bent die er zo over denkt ...
Verder Lezen

Groente koken

Hoe kookt u groenten? Volgens marktonderzoek van het Productschap Tuinbouw, zou de consument niet meer weten hoe groenten gekookt moeten ...
Verder Lezen

v/h Mensa

Wie in geen jaren een mensa betrad, zal niet weten wat hem overkomt als hij nu aan zou schuiven in ...
Verder Lezen

Voedingsmonitor

Als u dit stukje leest behoort in ieder geval niet tot de kleine groep mensen die geen interesse heeft voor ...
Verder Lezen

Zen (2)

Een in de Oosterse keuken veel gebruikte basis voor warme soepen is 'dashi', een bouillon van kombu (zeewier, ook 'kelp' ...
Verder Lezen

Vegaburgers

Echte vegetariërs halen er een beetje hun neus voor op, voor vegaburgers. Daar zijn deze vegetarische happen net iets teveel ...
Verder Lezen

Zen (1)

Laat uw geest spelen, laat uw handen zich verrukken over wat ze doen. Wanneer u zich niet bezorgd maakt en ...
Verder Lezen

Hooikist

Het werd al eerder geconstateerd in de Volkskrant (Dag in dag uit, 30 september): de VAkbeurs voor NAtuurvoeding & REform, ...
Verder Lezen

A tomato a day

Rijpe, rode tomaten blijken nog gezonder dan we al dachten. Ze bevatten meer dan alleen vitamine A en C. In ...
Verder Lezen

Boeken over vitamines

Voor de Volkskeuken schreef ik in 1998/1999 een serie over vitaminen. Daarvoor maakte ik gebruik van de meest recente literatuur ...
Verder Lezen

Vitamine K

Het alfabet der vitamines loopt ten einde. Onderzoekers zijn nog niet verder gekomen dan de K, die net zo goed ...
Verder Lezen

Tofu

Voor keizers en grote heren een delicatesse, voor het volk een basisvoedingsmiddel. De naam is Teu Fu, hetgeen pasta van ...
Verder Lezen

Vitamine E (deel 2)

Een geleerde lezer stuurde een e-mail, waarin hij uitlegde hoe het nu echt zat met die vrije radicalen. Het komt ...
Verder Lezen

Vitamine E (deel 1)

'Vrije radicalen' zijn geen hervormingsgezinde vrijgezellen, wat u misschien zou denken, maar positief geladen atoom(groep)en. Deze voor het lichaam schadelijke ...
Verder Lezen

Vitamine D

Een zonnig weekeinde biedt een uitgelezen kans veel vitamine op te nemen. Niet door iets speciaals te eten, maar gewoon ...
Verder Lezen

Leef bewust

Wie denkt verantwoord te eten (weinig vlees, zoveel mogelijk biologische producten) en van het tegendeel overtuigd wil worden, moet 'Leef ...
Verder Lezen

Vitamine C

Na de vitamines A en B is nu de beurt aan vitamine C of ascorbinezuur, die zijn scheikundige naam te ...
Verder Lezen

Voedingscentrum

Pagina 506 van NOS Teletekst bevat sinds mei 1998 niet meer het vertrouwde recept van het Voedingscentrum. Volgens Frans Collignon, ...
Verder Lezen

Vitamine B12 (deel 2)

Deel twee van de aflevering over cobalamine of vitamine B12, de jongste telg van de familie B -en een lastige ...
Verder Lezen

Vitamine B12 (deel 1)

In eerdere afleveringen lepelden we wat wetenswaardigheden op over de vitamines A en B1 tot en met B7. Over de ...
Verder Lezen

Zoutloos

Zoutloos eten is uit. Het effect van een zoutloos dieet op de bloeddruk is verwaarloosbaar klein. Beter is om veel ...
Verder Lezen

Vitamine B6

Vlees, groente of bananen, als u die maar eet, krijgt u voldoende pyridoxine ofwel vitamine B6 binnen. Pyridoxine, geïsoleerd in ...
Verder Lezen

Vitamine B3

De tweelingbroer van vitamine B1, niacin of vitamine B3 werd in 1945 gevonden in wat men tot dan toe vitamine ...
Verder Lezen

Vitamine B1 & B2

Vandaag willen we u voorstellen aan de eerstgeborenen van de familie B, leden van de complexe vitamine B familie, die ...
Verder Lezen

Vitamine B

Wie A heeft gezegd, moet B zeggen. Daarom nu een vervolg op de vitamine A. Die B is alleen wel ...
Verder Lezen

Vitamine A

Vitamines zijn niet alleen maar goed voor u. Van sommige vitamines kan een mens een vergiftiging oplopen, mits die vitamine ...
Verder Lezen

Eten en drinken